субота, 23. новембар 2019.

Festival autorskog filma od 22. do 30. novembra, premijerno i mladi domaći autori



Program 25. FAF-a, koji će biti održan od 22. do 30. novembra u Beogradu, obuhvata ukupno 90 filmova, od kojih je 12 u konkurenciji za Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" i novoustanovljenu nagradu za najbolji scenario "Gordan Mihić". Jubilarni, 25. Festival autorskog filma premijerno će prikazati pred beogradskom publikom čak šest filmova mladih domaćih autora, od kojih će tri imati svetske premijere.

Ostale je imala priliku da vidi publika međunarodnih filmskih festivala, a među njima je i "Moj jutarnji smeh" debitanta Marka Đorđevića, u kojem je poslednju ulogu ostvario Nebojša Glogovac (1969-2018).

Film Maše Nešković “Asimetrija”, koji dovodi u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa i razloge zbog kojih se veze raspadaju tokom vremena, imaće beogradsku premijeru na 25. FAF-u 23. novembra u 19 sati u Kombank dvorani, piše Seecult.

Taj film premijerno je prikazan na 43. Mostri u Sao Paulu, gde je prikazan u okviru programa New Directors Competition, a uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović, Mateja Poljčić, Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović...

Film “Moj jutarnji smeh” debitanta Marka Đorđevića imaće svetsku premijeru na 25. FAF-u 26. novembra u 21.30 sati u Kombank dvorani, a priča je o zakasnelom odrastanju 30-godišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala “pod staklenim zvonom” i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Osim filmova “Asimetrija” i “Moj jutarnji smeh”, koji su deo Glavnog takmičarskog programa, na repertoaru 25. FAF-a naći će se još četiri filmska ostvarenja, od kojih dva imaju svetske premijere.

https://www.youtube.com/watch?v=fVYglmkZW6k&feature=youtu.be

Mlada rediteljka Milena Grujić prikazaće premijerno debitantski film “AS(25)” u Domu omladine Beograda 28. novembra u 19.30 sati, a Marina Radmilac će istog dana u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda imati premijeru filma “Who the fuck are you?”, koji žanrovski definiše kao crno-belu psihodelik pank dramu.

Program Hrabri Balkan, najmlađa programska celina na FAF-u, prikazaće dva domaća filma koja imaju već uspešan festivalski život.

Nagrađivani film Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu”, koji je upravo osvojio Zlatna kolica u kategoriji kratkometražnih ostvarenja na 17. Zagreb film festivalu, biće prikazan 25. novembra u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra.

Đorđević je za film “Poslednja slika o ocu” osvojio i Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film na 25. Sarajevo film festivalu, a prethodno i nagradu mladog žirija u Lokarnu, gde je premijerno prikazana ta prica o Dušanu koji putuje istokom Srbije prema Beogradu sa neizlečivo bolesnim sinom Lazom.

Kako je istakao žiri 17. ZFF-a, “Poslednja slika o ocu” je potresna priča o odnosu oca i sina, u kojoj je autor “slikovno u potpunosti dočarao težinu odnosa i same situacije u kojoj se likovi nalaze”.

Dokumentarac “A sad se spušta veče” Maje Novaković prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake “pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje ujedno jednostavnost i čistotu njihovog života, kao i mukotrpan rad. “A sad se spušta veče” biće prikazan u okviru slota filmova Hrabri Balkan 28. novembra u 17.30 u Domu omladine.

Program 25. FAF-a, koji će biti održan od 22. do 30. novembra u Beogradu, obuhvata ukupno 90 filmova, od kojih je 12 u konkurenciji za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ i novoustanovljenu nagradu za najbolji scenario „Gordan Mihić“.

Нема коментара:

Постави коментар