недеља, 24. новембар 2019.

Zagreb od sutra dobija Muzej čokolade!



Zagreb, ali i Hrvatska dobili su prvi Muzej čokolade, koji sutra službeno otvara svoja vrata. Iza cele priče stoji bračni par Cerovac koji je na ideju došao obilazeći muzeje čokolade po Evropi.

"Suprug i ja smo ljubitelji čokolade i dugo smo razgovarali o tako nečemu. Po svijetu ima puno muzeja čokolade, međutim, ono što smo vidjeli posjećujući ih jest da su svi isti. Tipični su muzeji, s vitrinama i bijelim zidovima, a mi smo mislili da bi to moglo biti malo bolje prezentirano. Naime, naša djeca se nikad nisu dobro provela u tim muzejima. Vraćajući se autom iz Praga, gdje smo također posjetili još jedan muzej čokolade, počeli smo razgovarati kako bi za nas izgledao idealan koncept toga. I tako je cijela priča krenula", ispričala nam je vlasnica muzeja Ružica Božić Cerovac.



Od te ideje do danas je prošlo godinu dana, a njihov Muzej čokolade sutra će dobiti svoje prve posetioce. Scenografiju prostora koji se nalazi na adresi Varšavska 5 osmislila je arhitekta i dizajner Željka Zrnić, a kako bi što bolje preneli priču o čokoladi, eksponate koje ćete u njemu videti vlasnici su tražili po celom svetu. "Sve predmete koji se u Muzeju nalaze skupljala sam po svijetu, išla po buvljacima, online stranicama koje prodaju starine, aukcijama… Neke predmete koje nismo mogli nabaviti, našli smo replike. Recimo, drevne vrčeve koje su koristili Indijanci je za nas napravila hrvatska umjetnica Maša Barišić", dodala je Božić Cerovac.


Na slatkom putovanju u upoznaćete se s istorijom čokolade – od prvih zrnaca kakaovca sve do toga kako se ona danas proizvodi. Muzej je koncipiran hronološki, a obilazak se temelji na doživljaju. Na ulazu ćete dobiti konzumacijsku kutijicu, a u svakoj prostoriji nešto ćete degustirati – od zrna kakaa i čokoladnog likera do ruby čokolade. Putovanje kroz istoriju čokolade počinje u prostoriji koja je uređena poput prašume u Srednjoj Americi. Jedini ljudi koji su tada konzumirali kakao su Indijanci, a saznaćete i da je u to doba kakaovac bio sredstvo plaćanja. Jedno jaje je koštalo jedno zrno kakaovca, a za jednu veliku puricu morali su dati 300 zrna.



Zatim se selimo se u 16. vek, kada su u Južnoj Americi konkvistadori pokorili indijanske kulture i odneli kakao u Evropu. Sledi prostorija uređena u stilu dvora, gde se odvijao bogati društveni život koji je uključivao i ispijanje napitka od čokolade iz posebnog posuđa. Naime, čokoladu su tada pili u visokim i uskim šoljicama sa širim otvorom, a izmislili su i duboke tanjiriće kako se one ne bi prevrtale.



Dolazimo do laboratorije, prostora u kome se ne priča o čokoladi kroz istoriju, nego u kome se deca, ali i odrasli mogu zabaviti tako što mirisom i dodirom pogađaju sastojke koji idu u čokoladu – od kokosa, riže do kafe. Ovde se nalazi i prostor u kome će se odvijati degustacijske radionice gde će posetioci moći nasuprot čokolatijera pogledati proces temperiranja čokolade, izrade pralina i pločica čokolade.

Istorijski pregled nastavlja se u prostoriji s proizvodima i osobama poput Hersheyja i Lindta koji su doneli revoluciju na području čokolade. Radi se o razdoblju 19. veka kad se prvi put radi tabla čokolade kakvu danas znamo. Čokolada se tada počela i reklamirati, i to na način da reklame roditeljima poručuju da će im deca biti zdrava ako jedu čokoladu.



Zatim dolazimo do prostorije koja je uređena u stilu fabrike Willyja Wonke, a posvećena je jačanju industrijske proizvodnje čokolade. Ovde ćete videti i hrvatske proizvođače, od Kraša do Zvečeva koji je poznat po Mikado čokoladi, inače prvoj čokoladi s rižom na svetu. Vaše slatko putovanje završava u prostoriji u kojoj je čokolada predstavljena kao sociološki fenomen, odnosno kao omiljeni poklon za rođendane, Božić, Valentinovo…


Dve okrugle kutijice čokolade je muzeju donirala gospođa koja je jednu dobila dok je bila devojčica od nemačkog vojnika za vreme Drugog svetskog rata. Njeni unuci su nakon 70 godina u Nemačkoj pronašli isto pakovanje.

U muzeju ćete moći kupiti proizvode hrvatskih čokolatijera, a radi se o čokoladama izuzetnog kvaliteta. Imaju i vlastite čokolade koje rade od belgijske sirovine, a za muzej je proizvodi Hedona iz Križevaca, socijalno preduzeće koje zapošljava invalide. Kako se čokolada ne bi topila, prostor trgovine nalazi se na severu, gdj nema sunca, a jako se pazi i da je temperatura u prostoriji uvek 20 stepeni.

Muzej svoja vrata otvara u ponedjeljak, 25. novembra u 10 sati. Radno vreme je od 10 do 22 sata, a cene ulaznica se kreću od 40 kuna za decu, 60 kuna za odrasle i 55 kuna za grupe.

journal.hr/foto: Sanja Tušek




Нема коментара:

Постави коментар