субота, 23. новембар 2019.

Milan Lane Gutović dobitnik Nagrade za životno delo "Zlatni ćuran"



Glumac Milan Gutović dobio je nagradu za životno delo koja će mu na 49. Festivalu "Dani komedije" u Jagodini biti uručena marta iduće godine.
U obrazloženju odluke da se Gutoviću dodeli "Zlatni ćuran" i novčana nagrada, navodi se da je on u bogatoj umetničkoj karijeri ostavio dubok trag i, zahvaljujući pre svega televizijskim serijama, postao omiljen kod najšire publike.

Gutović (73) je prvi susret s gledaocima u Jagodini imao već na prvom Festivalu "Dani komedije" pre 49 godina, ulogom u predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Buba u uhu", a 1978. godine je na tom festivalu dobio nagradu "Ćuran" za ulogu Vladimira u predstavi istog pozorišta "Pučina".

Milan Lane Gutović rođen je 1946. u Umci. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu završio je 1967. Bio je jedan od čuvenih “Bojanovih beba”, zajedno sa svojim kolegama sa klase (Josif Tatić; Svetlana Ceca Bojković; Ivan Bekjarev; Đurđija Cvetić; Tanasije Uzunović) koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu Gutović postaje 2006.
Igrao je u predstavama “Protekcija”; “Kad su cvetale tikve”; “Buba u uhu”; “Ruženje naroda u dva dela”; “Za kim zvono zvoni”; “Pučina”; “Kolubarska bitka”; “Valjevska bolnica”; “Narodni poslanik”; “Otelo”; “Putujuće pozorište Šopalović”; “Rodoljupci”; “Ko se boji Virdžinije Vulf”; “Šuplji kamen”… Neke od tih uloga donele su mu brojne nagrade i priznanja. Poslednje dve decenije igra svoj “Kabare”, sa kojim je gostovao širom sveta.

Filmsku karijeru započeo je 1968. u filmu Radoša Novakovića “Bekstva”. Nakon toga je usledio bogati kinematografski opus. Veće sporedne i epizodne uloge je igrao u nekoliko filmova (“SB zatvara krug”; “Povratak otpisanih”). Prvu glavnu ulogu igra 1979. u filmu Miće Miloševića “Drugarčine”, koji ga je angažovao i 1981. za film “Laf u srcu”, čiji su scenario pisali Siniša i Ljiljana Pavić, gde se epizodno pojavio kao Srećko Šojić.
Godinu dana kasnije, odlučuju da njegov lik prošire i snimaju film “Tesna koža”. U ovom ostvarenju su Lane i Nikola Simić u glavnim ulogama, a film je imao enormnu gledanost. Zato je usledilo snimanje nastavaka 1987, 1988. i 1991. Gutović je veće i glavne uloge ostvario i u filmovima “Erogena zona”; “Debeli i mršavi”; “Crna Marija”; “Majstor i Šampita”; “Špijun na štiklama”; “Uslovna sloboda”; “Sedam i po”…

Gutović je bio voditelj i autor nekoliko emisija i kratkih humorističko-satiričnih priloga na Televiziji Pink, TV Foks i RTS. Njegove najpoznatije emisije su “Oralno doba” i “Ne može da škodi”.

Dobitnik je Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru (2005); Sterijine nagrada, za ulogu Vladimira u predstavi “Pučina” (1978); Nagrade Zoran Radmilović, za ulogu Uče u drami “Ruženje naroda u dva dela” (1988); Zlatne arene u Puli, za ulogu u filmu “Poltron” (1989); Nagrade Car Konstantin, za najbolju glavnu ulogu u filmovima “Uslovna sloboda” i “Sedam i po” na 41. Filmskim susretima u Nišu (2006); Nagrade Raša Plaović, za ulogu Falstafa u predstavi “Vesele žene vindzorske” (2007)…

Нема коментара:

Постави коментар