недеља, 29. јул 2018.

Sećanje - Milan Mile Lojpur



Milan Mile Lojpur je bio beogradski gitarista koji je 1960-ih godina bio zvezda letnjih igranki na Kalemegdanu i jedan od prvih srpskih rokera. Rođen je 4. marta 1930. godine u Zrenjaninu.

Godine 1945. sovjetski vojnici su za jednog crvenog gibsona (marka gitare), tražili litar kukuruzovače. Miletov otac je procenio da je u pitanju dobra trgovina i tada je prvi put u ruke uzeo predmet koji će mu obeležiti čitav život. Nadimak Mile Najlon je dobio zato što je među prvima od babe i dede iz Amerike dobio najlon čarape. Među prvima je imao i vespu i tako postao glavni u kraju. Na Kalemegdanu su se održavale najluđe igranke gde se okupljalo i do 2.000 ljudi.
Kako je sam izjavio: „Po direktivi smo svirali ruske pesme i po neku američku. Nije bilo zvanično zabranjeno baviti se rok muzikom, ali prećutno jeste“.




U početku je imao samo gimnazijsko znanje engleskog jezika, pa je zato pesme skidao po Vuku, ćirilicom. Proslavio se hitom „Mile broj jedan, Mile broj dva, ...“. Učestvovao je u televizijskoj seriji „Grlom u jagode“.

Za skoro 40 godina rada snimio je samo dve pesme, 1988. „Kada je Mile Lojpur svirao“ sa Nikolom Čuturilom i 1996. „Šumadijski tvist“ sa Prljavim inspektorom Blažom.

Umro je 29. jula 2005. u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар