среда, 20. мај 2020.

Valjevo ipak našlo novac za džez festival




Valjevski džez festival biće održan i ove godine, uprkos nedavnim najavama gradskih vlasti da za njega nema novca.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, koji je početkom maja rekao da u gradskoj kasi nema novca za organizaciju ovogodišnjeg Džez festa, pre dva dana je saopštio da će festivala ipak biti.

Gvozdenović je organizatorima festivala obećao da će grad, ipak, izdvojiti tri i po milona dinara za ovu manifestaciju.

Valjevski džez fetival ima tradiciju dugu 35 godina i na njemu su nastupali najeminetniji muzičari domaće i inostrane džez scene.

"To je jedino što je važno. Znači, ako grad da novac, a ja verujem da će dati i mi smo verovali od početka da će Skupština grada to potvrditi, jer nema razloga da ne potvrdi. Tu našu ružnu srpsku tradiciju da rušimo svoju tradiciju mi smo rešili kao odbor uz pomoć građana da prekinemo. I prekinuli smo. Znači, festivala neće biti i biće ga", kazao je Aleksandar Urošević, predsednik Umetničkog saveta Valjevskog džez festivala, prenosi N1

Dana 19.05. u 12h u prostorijama kluba Abrašević u Valjevu održana je konferencija za štampu na kojoj je pročitano sledeće obaveštenje:

>>„Ovim putem želimo da obavestimo javnost Srbije i grada Valjeva da je na inicijativu gradonačelnika grada Valjeva gospodina Slobodana Gvozdenovića došlo do sastanka između njega  i  predsednika umetničkog saveta organizacionog odbora Valjevo Jazz Fest-a, gospodina Aleksandra Uroševića. Na tom sastanku postignut je dogovor da se Valjevo Jazz Fest održi u odloženom terminu, do kraja kalendarske godine, a u skladu sa epidemiološkom situacijom. Grad će kao i do sada finansirati festival iz budžeta, sa novcem koji je prvobitno u tu svrhu i namenjen.
Dana 18.05. održan je sastanak saveta festivala, na kojem je utvrđeno da ne postoje nikakve nesuglasice i prepreke u vezi sa organizovanjem ovogodišnjeg izdanja.”

Umetnički savet  pokrenuo je i pitanje izrade dugoročne strategije festivala i pronalaženja modela funkcionisanja istog, kako bi se on zaštitio kao kulturno i javno dobro od delovanja bilo kog pojedinca, uključujući i sadašnji i sve naredne organizacione odbore i kako nikada više ne bismo došli u situaciju da je održavanje ove manifestacije, koja je od velikog značaja za grad, upitno.

Pozivamo sve sugrađane, dobronamerne ljude i prijatelje festivala da se uključe u izradu ovog plana i da nam šalju svoje predloge i ideje na mejl adresu festivala jazzfestvaljevo@gmail.com .
U ovom trenutku najpotrebnija nam je profesionalna pomoć iz oblasti projektnog menadžmenta, kako bi na što efikasniji i jasniji način definisali i struktuirali ovaj dokument koji će biti obavezujući za sve koji na bilo koji način imaju veze sa organizovanjem festivala i koji bi se između ostalog pobrinuo da ova manifestacija u budućnosti stremi najvišim umetničkim dometima.

SVI ZAJEDNO I SVI ZA JAZZ! <<

Нема коментара:

Постави коментар