четвртак, 28. мај 2020.

Program prvog globalnog filmskog festivala We Are OneGlobalni filmski festival We Are One (Svi zajedno) prikazaće od 29. maja do 7. juna na svom YouTube kanalu više od 100 filmova u izboru selektora dvadesetak vodećih filmskih festivala iz oko 35 zemalja, među kojima su i Berlinale, Kan, Venecija, kao i Sarajevo film festival.

Program festivala We Are One, koji su pokrenuli Trajbeka i YouTube, obuhvata i prateće razgovore, VR sadržaje i muzičke nastupe, a tim desetodnevnim digitalnim događajem odaje se priznanje umetnicima iz svih delova sveta i u centar pažnje stavljaju se filmovi koji mogu proizvesti promene i produktivno povezati globalnu publiku.

Festival je okupio neke nekih od najtalentovanijih svetskih umetnika, naratora i selektora u želji da tokom pandemije virusa Covid-19 pruži ljubiteljima filma zabavu i utihu, a organizacijama koje se bore protiv tog globalnog zdravstvenog izazova podršku.

“Festivali su mesta povezivanja, okupljanja i deljenja. Sada, više nego ikada, to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gde želimo ići i da pokažemo da smo svi deo iste celine - jedno. Srećni smo što smo deo zajedničkog projekta Trajbeke, Jutjuba i svetskih filmskih festivala i što publici širom sveta možemo predstaviti filmove regionalnih i svetskih autora koji su nastali u Sarajevu. Nadamo se da ćete uživati i da ćemo se uskoro opet videti na festivalima i u bioskopskim salama”, izjavili su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović u ime Sarajevo Film Festivala.

Organizatori su posebno izdvojili onlajn premijeru dokumentarnog filma “Ricky Powell:individualista”, za koji su govorili Natša Lion (Natasha Lyonne) i El El Kul Džej (LL Cool J), globalnu premijeru dokumentarca “Third Eye Blind’s Motorcycle Drive By”, te razgovore sa autorima kao što su Frensis Ford Kopola (Francis Coppola), Stiven Soderberg (Steven Soderbergh) i Bong Džun-ho (Bong Joon-hoo).

Sve zasebne festivalske selekcije oblikovane su tako da predstave osobenosti pojedinačnih filmskih festivala koji su učestvovali u njegovoj pripremi, a da istovremeno autorima odabranih filmova osiguraju pristup gledaocima širom sveta. Za mnoge od više od stotinu uvrštenih filmova učešće na festivalu predstavlja značajnu prekretnicu, budući da će njih 13 doživeti svetsku, 31 onlajn, a pet međunarodnu premijeru.

Program na YouTube kanalu WeAreOne obuhvata ukupno 23 narativna i osam dokumentarnih dugometražnih filmova, 57 narativnih i 15 dokumentarnih kratkih filmova, 15 arhivskih i četiri ekskluzivno festivalska razgovora, te pet programskih sadržaja iz domena virtuelne realnosti.

“Često govorimo da film ima jedinistvenu i snažnu moć da inspiriše i ujedini ljude bez obzira na sve razlike i granice među njima i tako doprinese izlečenju sveta”, izjavila je glavna izvršna direktorka kompanije Tribeca Enterprises Džejn Rozental (Jane Rosenthal), suosnivačica Trajbeka filmskog festivala u Njujorku sa Robertom de Nirom. Ona je izrazila i nadu da će gledaoci imati priliku da otkriju šta je to što svaki filmski festival čini jedinstvenim i da spoznaju pravi značaj umetnosti i moć filma.

Kao i u slučaju nedavnog globalnog koncerta “Jedan svet – Zajedno kod kuće” (One World: Together At Home), koji je prikupio oko 130 miliona dolara donacija, i festival “We Are One” usmeriće sav prikupljeni novac Fondu solidarnosti Sve4tske zdravstvene organizacije, kao i lokalnim humanitarnim organizacijama širom sveta.

Нема коментара:

Постави коментар