уторак, 26. мај 2020.

Otkrivene tajne sa snimanja filma koji se i posle 40 godina smatra najstrašnijim hororom ikada



Pre tačno 40 godina premijerno je prikazan film "Isijavanja" (The Shining). Remek delo Stenlija Kjubrika i danas važi za najstrašniji i najtripozniji horor film ikada snimljen.

Ovaj hit sa svojom creeepy muzikom, sablasnim klinkama bliznakinjama, neizvesnošću od koje vam se ježi koža, apsolutni je klasik svetske kinematografije. Ako ima nekog ko još nije pogledao "The Shining", priča pratiporodicu Torrance, oca Jack (Jack Nicholson), majku Wendy (Shelley Duvall) i njihovog sina Danny (Danny Lloyd). Oni se sele u misteriozni izolovani hotel u divljini Kolorada. Jack koji je inače pisac suočen sa totalnom blokadom, odlazi tamo sa porodicom da nadgleda prazan hotel ali ispostavi se da se to zdanje bukvalno hrani strahovima Torrance porodice. I, polako svi počinju da lude i terorišu jedni druge...

"Isijavanje" je nastao po podjednako strašnoj knjizi Stivena Kinga a produkcija filma je bila napeta kao i sam zaplet. Tajne sa snimanja i neke fascinantne činjenice sa seta takođe su obasute intrigama, baš kao što se i očekuje od jednog ovakvog horora!

Danny Lloyd koji igra sina je odmah nakom snimanja "Isijavanja" napustio je glumu. Sada u svojim četrdesetim, radi kao profeor biologije.


Zanimljivo je da je zaštitni znak njegovog lika, kada odmahuje prstom, smislio sam. Kada Danny priča sa sa svojim izmišljenim prijateljom Tonijem koji je vizija duha, mali glumac je sam ubacio deo sa pomeranjem prsta kao savršen dodatak na ono što stalno ponavlja - "Redrum." U to vreme Danny je imao šest godina i nije ni znao o čemu se radi u celom filmu.

Da bi što bolje dočarao svoj lik Džek Nikolson je odlučio da na neki način i samog sebe muči kao što se muči njegov filmski Džek. Zato, tokom snimanja je jeo hranu koju ne može da podnese, sendviče sa sirom. Za ovu ulogu je dobio Oskara.


Šeli Duval igra majku u filmu i verovatno se najviše i propatila na snimanju jer ju je reditelj Stenli Kjubrik toliko kinjio i izolovao tokom snimanja ne bi li bila što uverljivija, da je nesretna glumica zaista mentalno popustila i uz to je izgubila su svoju kosu.

Film je nastao po istoimenoj knjizi Stivena Kinga, a pisac uopšte nije bio oduševljen kako je sve ispalo. Kako je otkrio, smatrao je da je filmska verzija previše hladna. Krivio je reditelja kako nije uspeo da dočara bilo kakvu vezu među članovima porodice a način na kako je prikazana i tretirana Wendy nazvao je uvredom za sve žene.

Još jedano svedočenje koliko je film dugo sniman i koliko je iscrpeo sve, jeste vreme uloženo da se do savršenstva dovede najpoznatija scena iz "Isijavanja". Kultni trenutak kada Džek razvali vrata na kupatilu jureći svoju ženu, i kada proviri iza njih, sniman je puna tri dana! Za to vreme, Nikolson je razvalio čak 60 vrata a posle svakog pokušaja snimanja ekipa je morala da očisti sve, zameni vrata i da krenu ponovo.

Pri tome frazu "Here's Johnny" Nikolson je sam izmislio.


I scena u kojoj Duval zamahuje bejzbol palicom, u trenutku kada je njen lik već uveliko mentalno slomljen, snimana je 127 puta! U tom kadru ona se trudi da zaustavi svog poremećenog muža koji pokušava da je stigne na stepenicama.

U vreme snimanja "Isijavanja" produkcija drugih filmova nije trajala toliko dugo ali je Stenli Kjubrik bio temeljan i poznat kao perfekcionista. Zato, sve je trajalo 250 dana umesto predviđenih 100. Film je snimana hronološkim redom što je inače retkost.

On je čak naterao svoju sekretaricu da prekuca knjigu koju u filmu piše Džek i da otkuca 500 puta jednu istu rečenicu - "All work and no play makes Jack a dull boy."

Izvor: Noizz.rs

Нема коментара:

Постави коментар