среда, 29. јануар 2020.

Dela Endija Vorhola i vrhunskih srpskih slikara na izložbama u godini jubileja niške Galerije



Pola veka postojanja Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu obeležiće izdavanjem monografije i sa oko 30 izložba - neke od njih su postavka dela tvorca pop-art kulture Endija Vorhola koja će biti održana u oktobru, u junu će biti predstavljen deo umetničkih dela iz bogate kolekcije niške Galerije, a septembra radovi poznatih srpskih umetnika poput Save Šumanovića, Petra Lubarde i Milana Konjovića.

Prema rečima direktorke niške Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU) Emilije Ćoćić Bilić ljubitelje umetnosti ove godine očekuje prave poslastice, a ona koja svakako privlači najveću pažnju je izložba jednog od najznačajnijih umetnika 20. veka.

Izložba dela Endija Vorhola biće održana od 1. do 20. oktobra u Oficirskom domu. Postavku će činiti oko 40 grafika i akvarela - kaže direktorka GSLU.

 Galerija SLUKao još jednu veliku izložbu u 2020. godini u Nišu ona najavljuje onu koju rade u saradnji sa Kućom legata i koja će predstaviti dela vrhunskih srpskih umetnika kao što su Šumanović, Konjović, Lubarda i Čelebonović.

Na dan osnivanja Galerije, 9. juna, u sva tri izložbena prostora - Oficiriskom domu, Paviljonu i Salonu 77 biće otvorene izložbe jednog dela bogatog umetničkog fonda niške Galerije. O ukupno 1.680 dela koji čine kolekciju, biće izloženo njih oko 250, prenose Južne vesti.

Time želimo da ukažemo da neophodnost postojanja stalne izložbene postavke, odnosno potrebe za novim prostorom za nju - ističe Ćoćić Bilić.

U godini jubileja uradiće i obimnu monografiju koja će na oko 400 stranica osim tekstova o istorijatu Galerije, sadržati i kompletan popis izložbi, kojih je bilo 1.360 u prošlih 50 godina, kao i popis umetničkih dela u fondu.

Inače, izložbena sezona počeće 10. marta postavkom Grafičkog kolektiva "Otisak vremena - 70 godina Grafičkog kolektiva", a u toku godine planirane su brojne izložbe, a iz Galerije najavljuju i mnoge aktivnosti kojima će pokušati da privuku što više publike u njihove prostore. Direktorka GSLU kaže da je u 2019. godine izložbe u njihova 3 prostora pogledalo preko 40.000 posetilaca, a da očekuju da će u godini jubileja ovaj broj biti premašen.

Нема коментара:

Постави коментар