петак, 20. децембар 2019.

Oni koji se ježe na muziku imaju poseban mozak



Veza između muzike i ljudskih osećanja bila je predmet istraživanja na Oksfordu, koje je pokazalo da pojedinci uzbuđeni od muzike imaju drugačiju strukturu mozga od onih koji ne osećaju ništa prilikom slušanja muzike.

Osećanja su se kod ispitanika odražavala na različite načine, a kod onih koje je muzika uzbuđivala na određeni način, to bi se reflektiralo tako što bi im se “naježile” ruke, ili bi im se pojavila “knedla u grlu”. Takvi doživljaji, koji se javljaju prilikom slušanja muzike, su prilično retki i jedinstveni. Neki ljudi su ih doživljavali svaki put kada bi čuli pesmu ili stih, koji bi ih podsetio na neki događaj iz prošlosti.

Metju Sačs, bivši student sa Harvarda, prošle godine je proučavao pojedince kojima je muzika uzburkala osećanja. Istraživanje je obuhvatilo 20 učenika, od kojih je 10 priznalo da su doživeli gorenavedena osećanja prilikom slušanja muzike.

Otkrio je da oni koji su uspeli da uspostave emotivnu i fizičku vezu sa muzikom zapravo imaju različite strukture mozga od onih koji nemaju takva osećanja. Istraživanje je pokazalo da oni sa boljom povezanošću između slušne percepcije i područja koje obrađuje emocije imaju tendenciju da imaju veći volumen vlakana.

Ideja je da više vlakana povećava efikasnost između dva regiona, što znači da postoji efikasnija obrada između njih. To znači da, ukoliko muzika izazove mržnju, verovatno ćete imati veći volumen vlakana i intenzivnija osećanja. Pored toga, ove senzacije mogu biti povezane i sa memorijama vezanim za određenu pesmu, koja se ne može kontrolisati u laboratorijskom okruženju.

Iako je reč o manjem istraživanju, Sačs trenutno sprovodi dalja istraživanja koja će promatrati aktivnosti mozga pri slušanju pesama koje registruju određene reakcije. Na taj način se nada da će istražiti šta neurološki izaziva ove reakcije i proceniti zapravo da li se rezultati istraživanja mogu iskoristiti kao tretman za psihološke poremećaje. Naime, depresija izaziva nemogućnost da se doživi zadovoljstvo u svakodnevnim stvarima.

Sačsovi nalazi su objavljeni na “Oxford Academic”.

Izvor: Klix.ba

Нема коментара:

Постави коментар