четвртак, 19. септембар 2019.

Otvoren novi Bauhaus muzej u DasauuNovi muzej Bauhaus otvoren je u istočnonemačkom gradu Dasauu povodom 100. godišnjice Bauhaus škole dizajna. Muzej je svečano otvorila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Desau je bio drugi dom te škole kada se preselila iz Vajmara, a novu zgradu su projektovali arhitekti iz Barselone sa namerom da se uklopi sa gradom i prirodom.

Opisana kao veliki betonski blok obavijen staklom u srcu Desaua, u zavisnosti od svetlosti okruženje se odražava u manjoj ili većoj meri u njenoj staklenoj fasadi ili omogućava pogled kroz zgradu, navodi se u saopštenju muzeja. Izložba na otvaranju govori o nastajanju čuvene škole dizajna u Dasau, sa više od 1.000 izloženih eksponata.

Bauhaus je osnovan u Vajmaru 1919. godine pod arhitektom Valterom Gropijusom u vreme kada se Nemačka borila sa svojom političkom budućnošću posle Prvog svetskog rata.

Ranije ove godine muzej je otvoren i u Vajmaru, a u njemu se nalaze brojni predmeti Bauhaus škole koja je pomerala linije između umetničkog i industrijskog.


Kada je Bauhaus škola izgubila podršku lokalnih desničarski nastrojenih vlasti u Vajmaru, koji su dugo bili sumnjičavi prema njenim nekonvencijalnim studentima i nastavnicima, finansiranje joj je drastično smanjeno 1925. godine. Zato je škola bila primorana da se preseli severoistočno u Desau, gde je izgrađeno kultno sedište Bauhausa i stambeni blok sa 90 stanova, prenosi Beta

Savet Desaua kome su dominirali nacisti primorali su školu Bauhaus da se zatvori 1932. godine a pokušaj da se nastavi rad u Berlini trajao je samo nekoliko meseci.

Нема коментара:

Постави коментар