четвртак, 19. септембар 2019.

Leskovački internacionalni festival filmske režije - "LIFFE"



Uz vatromet, defile glumaca i uručenje nagrade za afirmaciju filmske umetnosti “Živojin Žika Pavlović” glumcu Bogdanu Dikliću, počeo je 12. Leskovački internacionalni festival filmske režije - “LIFFE”. Festival, koji se održava do 22. septembra, otvorio je srpski glumac Miloš Biković.

Leskovac će u narednih dana biti prestonica filmske umetnosti, a svečanom otvaranju festivala prisustvovali su glumci Goran Bogdan, Miodrag Radonjić, Andrija Milošević, Bogdan Diklić, Milena Pavlović, Nataša Drakulić, Miloš Biković, reditelji Marko Novaković, Darko Bajić i Nenad Dizdarević.

Ovogodišnji laureat nagrade Bogdan Diklić rekao je da mu je izuzetna čast što je dobio nagradu koja nosi ime srpskog proslavljenog glumca Žike Pavlovića.

"Hvala umetničkom savetu, hvala ovom festivalu, hvala svim onim ljudima koji su mi omogućili da, nakon 44 godine koliko radim ovaj posao, sada stojim ovde i da u ruci držim priznanje Živojin Žika Pavlović. Kako u njihovo, tako pomalo i u moje ime "- rekao je Diklić.


Pored „Balkanske međe” koja otvara festival i Kusturičinog filma „Pepe, jedan uzvišeni život” koji će biti prikazan van konkurencije poslednjeg dana festivala, za nagrade za najbolju režiju takmičiće se još pet domaćih filmova: „Pijavice” Dragana Marinkovića, „Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog, „Ajvar” Ane Marije Rosi, „Šavovi” Miroslava Terzića i „Delirijum tremens” Gorana Markovića.

U okviru glavnog festivalskog programa biće prikazano devet regionalnih filmskih ostvarenja, osam u takmičarskom programu i crnogorski film „Poslednji Yu filmski romantik” Radoslava Stanišića, koji će biti prikazan van takmičarske selekcije. Film „Sin” rediteljke Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, kao i slovenački „Glumim, jesam” Miroslava Mandića imaće srpsku premijeru upravo u Leskovcu.

Publika će moći da pogleda i hrvatske filmove „Poslednji Srbin u Hrvatskoj” Predraga Ličine i „Osmi povjerenik” Ivana Salaja, film „Posledice” u režiji slovenačkog reditelja Darka Štantea, „Ti imaš noć” Ivana Salatića iz Crne Gore, severno-makedonski „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija” Teone Mitevske, koji je srpsku premijeru imao na ovogodišnjem Palićkom festivalu, i film „Sam samcat” Boba Jelčića iz Bosne i Hercegovine.

O nagradama za najbolje filmove, režiju i glumce dvanaestog LIFFE festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu: reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske (predsednik žirija), reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine, i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Van takmičarke konkurencije, na festivalu će biti prikazane pilot epizode četiri serije: „Biser Bojane 2″ u režiji Mime Karadžića, „Grupa” Uroša Tomića, „Dug moru” Gorana Gajića, i „Senke nad Balkanom 2″ Dragana Bjelogrlića.

Bogat prateći program Leskovačkog internacionalnog festivala odvijaće se kroz projekcije studentskih filmova iz regiona, tribinske, književne i galerijske događaje, koji će u fokusu imati profesionalni rad Živojina Žike Pavlovića, kao i glumca Nebojše Glogovca.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE održava se od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu. Tokom pet festivalskih dana, publika će moći da uživa u najboljim filmovima iz regiona nastalim u poslednjoj godini.

Нема коментара:

Постави коментар