уторак, 27. август 2019.

HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL (HSF)-najavna izložba radova HSF-a u Portonovi rizortu



Hercegnovski strip festival (HSF) osnovao je slikar i strip crtač iz Herceg Novog Nikola Ćurčin 2006. godine. Za datum održavanja HSF-a određen je prvi petak u septembru svake godine, a trajanje festivala je šest dana.
HSF je prvi i jedini festival stripa u čitavoj Crnoj Gori, te je kada je ova umetnost u pitanju Herceg Novi postao apsolutni centar i nosilac zbivanja u celoj državi. Obzirom na popularnost stripa u poslednje vreme, ovo je rezultiralo velikom medijskom podrškom i promocijom grada. Iz godine u godinu, festival se razvija, biva sve bolji i privlači sve veću pažnju regionalne i svetske strip javnosti.
Strip kao „deveta umetnost“ obeležio je detinjstva stotina miliona ljudi širom sveta. Postepeno se razvijao, usložavao, animirao sve bolje i značajnije pisce i crtače te prerastao u veliku industriju namenjenu svim uzrastima.

"HSF je ostvario saradnju i predstavio se i na najvećim festivalima u regionu kao što su MAFEST u Makarskoj, Salon stripa u Beogradu i Međunarodna strip konferencija u Кragujevcu.
Ostvarili smo saradnju sa jedinom striparnicom u cijeloj Crnoj Gori, „Mr.No“ iz Podgorice, kao i sa svim najznačajnijim striparnicama i izdavačkim kućama u regionu. Svi strip stvaraoci i preduzetnici na prostoru bivše Jugoslavije su vrlo aktivno povezani sa HSF-om, i u tom smislu smo u mogućnosti organizovati bilo koji program vezan za strip u bilo koje doba godine.
Posebnu pažnju smo posvetili domaćim autorima te smo promovisali mladog crnogorskog crtača Luku Cakića, i na festival doveli djecu iz škole stripa u Nikšiću.
Hercegnovski strip festival postao je popularan i u evropskim okvirima te smo u mogućnosti organizovati programe sa najvećim zvijezdama francusko-belgijske, britanske i italijanske scene. U isto vrijeme, imamo pristup najvećim internet sajtovima i publikacijama posvećenim stripu, koji reklamiraju i pišu o HSF-u"



Ovogodišnje izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF) je po mnogo čemu specijalno pa tako i po najavnoj izložbi „Herceg Novi u stripu“ koja se realizuje u saradnji sa novim turističkim kompleksom Portonovi u Kumboru. Izložba će biti otvorena u petak, 30. avgust, 2019. godine u 20:00h na Perla square u Portonovom.

Postavkom se premijerno predstavljaju promotivni posteri koje su radili ovogodišnji specijalni gosti Hercegnovskog Strip Festivala, kao i retrospektiva najboljih radova prethodnih dvanaest godina naše manifestacije.

Podsetimo ove godine specijalni gosti HSF-a, čiji će se promotivni posteri naći na štafelajima u Portonovom su Enrike Breća, Mario Alberti, Andrea di Vito, Paskvale del Vekjo, Vanesa Balardo, Rufus Dejglo, Bo Kuk, Sajmon Dejvis, Raul Alen, Havijer Fernandes, Štef Bartolić i Leonid Pilipović, koji će predvoditi armiju od 50 ostalih gostiju takođe vrhunskih umetnika i teoretičara stripa u svetu. Hercegnovski strip festival ove godine doživljava svoje 13. izdanje i počinje 6. septembra.

Нема коментара:

Постави коментар