понедељак, 27. мај 2019.

Uručene nagrade „BookiILL fest-a”




Nagrade i priznanja za najbolje ilustracije knjiga u okviru 8. festivala ilustracije knjige „BookILL fest” lično su primili Aleksa Jovanović, Anamarija Vartabedijan, Ana Petrović i Tijana Knežević, 25. maja 2019. u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu. Na ovom međunarodnom internet konkursu, u konkurenciji od 120 odabranih autora iz 27 država sveta, nagrade i priznanja su, pored pomenutih, dobili i Stefan Georgesku (Rumunija), Viktoria Fomina (Rusija), Kristof Devos (Belgija), Alekos – Aleksis Forero (Kolumbija), Milena Vasojević, Jefimija Kocić i Miroslav Hraško.


Aleksi Jovanoviću nagrada je uručena za ilustrovanje knjige za decu „Prijatelji iz savane” („Pčelica”, Čačak). Anamarija Vartabedijan dobila je nagradu za pesničku knjigu „Zvijezda moga sna – Neno Belan” (u projektu). Za najbolju foto-ilustraciju knjige nagradu je dobila Ana Petrović, za knjigu „Kowloon/Kowloon (SKC, Ljubljana, SLovenija). Stefanu Georgesku (Rumunija) pripala je nagrada za proznu knjigu „Kuća kafe” (u projektu).

Priznanja je žiri dodelio za originalno ilustrovanje knjiga decu: Viktoriji Fominioj (Rusija) za knjigu „Alisine avanuture u zemlji čuda”; Tijani Knežević za knjigu „Kućica na drvetu”; Kristofu Devosu (Belgija) za knjigu „Mak pronalazi prijatelja”.

Za inovacije u ilustrovanju priznanja su pripala: Mileni Vasojević za knjigu-kalendar „Mala priča o velikom Mesecu”; Jefimiji Kocić, za ilustracije u obliku QR kodova za knjigu „Vila Rosa”; Miroslavu Hrašku za naivno- slikarski pristup ilustrovanju knjige za decu „Dečak iz graška: Mirko Hraško slika Janka Hraška”; i Alekosu – Aleksis Forero (Kolumbija) za ilustracije u obliku otiska prsta za knjigu „Rapito i Sapon”.

Žiri je radio  u sastavu: Slobodan Ivkov (predsednik), Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović.


Ovom prilikom otvorena je izložba selektovanih i nagrađenih ilustracija sa konkursa „BookILL fest-a”, kao gostujuća izložba iz „Bibiane” iz Bratislave pod nazivom „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.”

Slobodan Ivkov uručio je nagrade i otvorio izložbu „BookILL fest-a”. O festivalu govorila je Senka Vlahović, osnivač i direktor „BookILL fest-a”.

U svojstvu domaćina goste su pozdravili Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej, i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra.

O Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu „Bibiana” Iz Bratislave iz Bratislave govorili su njen direktor Peter Tvrdon i Pavel Babka, direktor Galerije „Babka” iz Kovačice. Gostujuću izložbu iz „Bibiane” iz Bratislave otvorio je Michal Hrušik, 3. sekretar Ambasade Republike Slovačke u Srbiji.



Gostujuća izložba „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003–2017.” sadrži ilustracije 19 srpskih ilustratora: Rastko Ćirić, Nebojša Đuranović, Tihomir Čelanović, Eugen Slavik, Marija Dokmanović, Vladimir Bursać, Siniša Banović, Nikola Vitković, Mihailo Pisanjuk, Asja Vasiliev, Predrag Todorović, Manja Stojić, Suzana Kubinec, Rade Marković, Dušan Pavlić, David Vartabedijan, Ana Grigorjev, Aleksandar Zolotić.


Izložbe „BookILL fest-a” i „Bibiane” biće dostupne posetiocima Galerije Banatskog kulturnog centra do 16.6.2019.

Festival ilustracije knjige „BookILL fest” održava se po osmi put u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. Prvi deo programa festivala održan je marta ove godine na Sajmu knjiga u Novom Sadu, dok drugi deo u Novom Miloševu. Program 8. festivala ilustracije knjige „BookILL fest” koji se održava u Novom Miloševu sufinansirala je Opština Novi Bečej.

Нема коментара:

Постави коментар