понедељак, 27. мај 2019.

Šumadijski Blues & Jazz Festival 2019


„Šumadijski bluz i džez festival“ zasnovan je na inicijativi da se u Кragujevcu i šire, u regionu Šumadije i Centralne Srbije, osnuje nova programska manifestacija, koja bi pre svega imala za cilj zadovoljenje kulturnih potreba građana ovog dela države u sferi pomenute vrste muzike. Кako je Кragujevac i zvanično jedan od četiri najveća kulturna centra u državi, primetan je bio nedostatak ovakvog programskog tipa muzičkog stvaralaštva, koje postoji u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i u drugim manjim mestima .

Nova programska koncepcija polazi od toga da je „Šumadijski bluz i džez festival“ baziran na autohtonoj tradiciji negovanje istih muzičkih pravaca u ovom delu Srbije, umesto da se samo usmeri na puku organizaciju manifestacije bazirane na angažmanu inostranih i nacionalnih muzičara, što se zasniva na činjenici da je Кragujevac pedesetih godina prošlog veka imao džez scenu koja je učila i svirala džez standarade i po lokalnim i regionalnim koncertnim prostorima. Ukrštanje sa bluz zvukom je takođe logično u ovom smislu, jer je Кragujevac zahvaljujući jednoj od najvećih muzičkih grupa na ovim prostorima (Smak), istovremeno i mesto gde postoji tradicija ove vrste muzike.

Festival se održava 07. juna u bašti i galeriji Doma omladine. Glavni program festivala čine nastupi tri bluz i tri džez sastava, koji se održavaju dva dana.  Nakon glavnih nastupa u galeriji Doma omladine organizuje se Jam Session.


Program festivala

Blues 07.jun 21h :

Oktava (Kragujevac)

Bluz Mašina (Beograd)

Point Blank (Beograd)



Jazz 08.jun 21h :

Dragan Ćalina kvartet (Beograd)

Yako trio (Grčka)

Ming sektet (Beograd)


Ulaz slobodan!

Нема коментара:

Постави коментар