понедељак, 27. мај 2019.

Peti "Merilinka festival" u Novom Sadu od 31.maja do 02.juna

 


Po peti put, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, od 31. maja do 02. juna, biće održan Festival LGBT+ filma Merlinka, na kome će biti prikazano 12 filmova iz Austrije, Brazila, Bugarske, Izraela, Indije, SAD, Srbije i Španije.


Festival će 31.maja u 19 časova otvoriti dokumentarni video-materijal Želimira Žilnika "Među ljudima: Život i gluma", a zatim će biti prikazan kratki austrijski film "Matijas" u režiji Klare Štajn, dok će u 21 čas biti prikazan austrijski film "Ja, životinja" u režiji Katarine Mukštajn.

U subotu, 01.juna, od 18 časova posetite izložbu "Nežne strategije otpora" Roberta Sabo Benkea, a zatim pogledajte američki dokumentarac "Skoti i tajna istorija Holivuda" u režiji Mata Tirnauera, kratki filmovi "Sisak" iz Indije u režiji Faraza Arifa Ansarija i "Zid" iz Srbije u režiji Branislava Kostića, kao i američki film "1985." u režiji Jena Tana.

U nedelju, 02. juna, program počinje brazilskim dokumentarcem "Trenifeg" u režiji Kika Goifmana i Klaudije Prisile, u nastavku će biti prikazani kratki filmovi bugarski "Brak" Slave Dojčevske, izraelski "Po dvoje od svake vrste" i "Najbolji momenat".
Festival će zatvoriti brazilski film "Tvrdokorna farba" u režiji Filipea Matzembahera i Marcija.



Internacionalni festival queer filma “Merlinka” po prvi put organizovan je u decembru 2009. godine u Domu omladine sa idejom da promoviše filmske naslove koji se bave gej, lezbijskom biseksualnom, trans*, interseks i queer tematikom, a koji retko kad dođu do domaće filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj trans legendi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika “Marble Ass”, koji je i otvorio prvi festival.
Festival ima za cilj da kroz filmsku umetnost promoviše LGBTIQ prava i utiče na smanjenje homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije u srpskom društvu.
Festival organizuju Gej lezbejski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.


Više informacija o programu pogledajte OVDE

Festival je realizovan uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije kao deo programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2019. godinu“ i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Нема коментара:

Постави коментар