среда, 20. март 2019.

Izlozba radova profesora Beogradske politehnike


Izložba radova profesora Beogradske politehnike biće otvorena u petak 29. marta u 19h i trajaće do 12. aprila 2019. godine.

Ova izložba predstavlja svojevrsni presek dizajnerskih i umetničkih radova nastavnika, kojom se javnosti predstavljaju dometi dizajnera i umetnika čija su kreativna rešenja i umetničko stvaralaštvo obeležila kulturu i svakodnevicu, ne samo našeg područja nego i Evrope, a sve od šezdesetih godina pa do danas.

Još od vremena doajena industrijskog i grafičkog dizajna Beogradske politehnike, profesora Gojka Varde i profesora Miodraga Vartabedijana Varte, uvedena su ključna načela i temelji nastavnih programa dizajnerskih smerova u okviru kojih se prepliću znanja i iskustva dizajna i tehnologije. Dobru tradiciju edukativne metodologije nastavili su da unapređuju i razvijaju nastavnici Odeljenja za dizajn koji danas čine smerovi Grafički dizajn, Dizajn industrijskih proizvoda, Modni dizajn proizvoda od kože, kao i najmađi smer Koncept i karakter dizajn. Ovu tvrdnju dokazuje i činjenica da je Beogradska politehnika prva Visoka škola strukovnih studija u Republici Srbiji koja je uvela i master strukovne studije iz Grafičkog dizajna. Od početka rada do današnjih dana na odeljenju za dizajn pažljivo su negovane brojne generacije studenata. Danas su mnogi od njih priznati i široj javnosti poznati dizajneri i umetnici.

Ova izložba je odlična prilika da se studenti, ali i šira javnost, temeljnije upoznaju sa dizajnerskim i umetničkim radom nastavnog kadra Beogradske politehnike. Ona predstavlja  zanimljiv, eklektičan sklop različitih generacija, dizajnerskih procesa, likovnih poetika i medija u čijim okvirima nastavnici stvaraju svoja dela. Revijalna izložba nastavnika Beogradske politehnike otkriva kako publici tako i izlagačima u kolikoj meri je zajednički rad na edukaciji mladih dizajnera uticao na individualne poetike i lični stil autora. 

Ova galerijska postavka tek je okvir za dinamičnu komunikaciju sa publikom u cilju promocije studija dizajna, zatim samog dizajna kao društvenog konstrukta, paradigme umetnosti i kreativnosti, ali i značaja delovanja Beogradske politehnike u našem društevnom okruženju.

Нема коментара:

Постави коментар