уторак, 19. фебруар 2019.

Kultni filmovi koji nisu čak ni bili nominovani za Oskara


Svake godine kako se bližimo dodeli Oskara, polemiše se da li su neki filmovi zaslužili nominaciju za najprestižniju nagradu Američke akademije filmskih umetnosti i nauka. Međutim, ukoliko pogledate 90 godina dugu tradiciju ovog priznanja, iznenadićete se jer pojedini kultni filmovi nisu čak ni nominovani ni u jednoj kategoriji Oskara.

Za početak, na dugoj listi filmova koji nisu nominovani za Oskara ni u jednoj kategoriji nalaze se "Američki psiho" (American Psycho, 2000), "Isijavanje" (The Shining,1980), "Ulični psi" (Reservoir Dogs, 1992), i "Noć veštica" (Halloween,1978)...

Američki psiho

Čuveni triler režiserke Meri Haron iz 2000. godine nije dobio nijednu nominaciju za Oskara, uprkos, prema mišljenju mnogih, maestralnoj glumi Kristijana Bejla koji u filmu tumači lik psihopate Patrika Bejtmena. Ipak, Bejl će kasnije, 2010. godine biti nagrađen Oskarom za najbolju sporednu ulogu za film "Bokser" (The Fighter, 2010).



Isijavanje

Verovali ili ne, jedan od najboljih horora svih vremena, nije dobio nijednu nominaciju za Oskara. Legendarni film Stenlija Kjubrika iz 1980. godine, rađen po istoimenom romanu Stivena Kinga, ne samo da je ostao uskraćen u kategoriji režije, već i glume, s obzirom na to da je glavni lik Džeka Torensa poveren Džeku Nikolsonu, čije scene iz ovog filma nikako nećemo zaboraviti.



Ulični psi

Ovaj film je debi slavnog reditelja Kventina Tarantina. Uprkos tome što se danas nalazi na svim filmskim top listama, 1992. godine važio je za nezavisni film za koji je malo njih čulo. Ipak, za ovo ostvarenje Tarantino je osvojio nekoliko nagrada kritike i publike na raznim festivalima, ali nije dobio nijednu nominaciju za Oskara.



Vrelina

Oskar nominacija u slučaju ovog akcionog trilera (The Heat, 1995) izmakla je ne samo režiseru i scenaristi filma Majklu Menu, već i glavnim glumcima Robertu de Niru i Al Paćinu. Film o profesionalnim pljačkašima banaka osvojio je srca publike, ali, nažalost, to se nije poklopilo sa glasovima za nominaciju za Oskara.



Noć Veštica

Ne bi se moglo reći da Akademija nema praksu nagrađivanja horor filmova, s obzirom na to da su ranije nominovani filmovi "Kad jaganjci utihnu" (The Silence of the Lambs, 1991) i "Isterivač đavola" (The Exorcist, 1973). Ovaj američki nezavisni horor film reditelja Džona Karpentera iz 1978. sa Donaldom Plezensom i Džejmi Li Kertis u glavnim ulogama prvi je u serijalu filmova istoimenog naziva. Prema mišljenju publike, ovaj film kotira se vrlo dobro na različitim listama kada su u pitanju filmovi ovog žanra.



Bilo jednom u Americi

"Once Upon a Time in America" (1984), krimi film Serđa Leonea, sa Robertom de Nirom i Džejmsom Vudsom u vodećim rolama, ostao je uskraćen za prestižnu filmsku nominaciju. Zanimljivo je da je film diskfalifikovan u kategoriji muzike iz filma zato što je Varner Bros (Warner Bros) zaboravio da unese kompozitorovo ime u skraćenu verziju filma namenjenu američkom tržištu.



Na ovom LINKU možete da pogledate koji filmovi još nisu nominovani za Oskara, nasuprot svim očekivanjima.

Ove godine 91. ceremonija dodele Oskara biće održana u nedelju 24. februara. u 17 časova, odnosno 25. januara u 2 sata ujutru po centralnoevropskom vremenu.

Нема коментара:

Постави коментар