уторак, 18. септембар 2018.

BITEF pod vedrim nebom:RTS uživo prenosi predstavu "Prljavština"U sklopu strategije prezentovanja svojih programa najširoj publici i dalje demokratizacije festivala, Bitef je nakon prošlogodišnjeg prenosa 24-časovne predstave "Olimp", odlučio da večeras omogući publici kraj malih ekrana i na Trgu Nikole Pašića da pogleda predstavu "NO43 Prljavština".

Ansambl estonskog Teatra NO99 izvešće predstavu u Pozorištu na Terazijama, a za sve ljubitelje pozorišta koji nisu u mogućnosti da kupe kartu, ona će biti direktno prenošena na drugom programu Radio televizije Srbije, a zainteresovani će moći da gledaju prenos i pod vedrim nebom, na Trgu Nikole Pašića.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovom produkcijom je činjenica da je ovo prvo gostovanje jedne pozorišne trupe iz Estonije u bogatoj, više od pola veka dugoj istoriji festivala.

Teatar NO99 je osnovan 2005. godine, njegovi umetnički direktori su reditelji predstave Ene-Lis Semper i Tit Ojaso i predstavlja jedinstveni umetnički kolektiv iz Talina, dok se neke interesantne odlike njihovog rada naziru iz samog naziva trupe.

Naime, nazivi svih njihovih predstava sadrže brojeve, počevši od broja 99, oni se ređaju naniže, sa idejom da kada dođu do nule, trupa prestane da postoji i nestane u ništavilu.

Ova kompanija već je međunarodno poznata i priznata, posebno otkako je 2017. godine dobila prestižnu nagradu "Premio Evropa: Pozorišna realnost".

Po rečima autora, ima onih koji savremeni svet smatraju jednim o najvećih dostignuća čovečanstva, a s druge strane, postoje oni koji smatraju da se danas sve svodi na lično postojanje.

Predstava Ene-Lis Semper i Tit Ojasona "NO43 Prljavština" predstavlja koreografsku simfoniju o trenutku raspada sveta, ispunjenu maksimalnom pažnjom i energetskim nabojem ljudi na sceni.

Predstava je vid fizičkog teatra, pre nego savremenog plesa. Deset glumaca izvode, u ringu ispunjenom blatom, niz raznovrsnih, uglavnom neverbalni situacija: Od scena iz svakodnevnog života do onih koje razvijaju hrišćanske alegorije. Karakteristika im je što su sve komične i apsurdne, poput Joneskovog teatra, ali grade globalnu metaforu raspada savremenog sveta - "onog koji se valja u blatu".

Od 19:55 predstava će biti prenošena na drugom programu Radio televizije Srbije, a pod vedrim nebom na Trgu Nikole Pašića u isto vreme.


Izvor Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар