петак, 27. април 2018.

Posle 35 godina pauze ABBA snima nove pesme





Bend ABBA objavio je danas da će publici ponuditi nove pesme, prvi put od kada je 1983. prestao da postoji.

Švedski kvartet koji je uživao i uživa ogromnu populanost širom sveta počev od sedamdesetih godina i prodao stotine miliona poloča, objavio je na Instagramu da je snimio dve nove pesme za projekat u kojem će avatari članova izvoditi pesme, prenosi Gardijan.

"Odluka da uradimo ABBA projekat sa avatarima imao je neočekivanu posledicu. Svi smo osetili da bi, posle nekih 35 godina, bilo zabavno da ponovo udružimo snage i uđemo u studio. I jesmo. Osetili smo kao da je vreme stalo i da smo bili na kratkom odmoru. Izuzetno radosno iskustvo! Možda smo ostarili ali pesma je nova. I osećaj je dobar", piše na Instagramu.

Jedna od pomenute dve pesme "I Still Have Faith in You" biće emitovana u decembru u jednom TV specijalu.

Član benda Bjorn Ulveus je otkrio detalje pomenutog projekta početkom nedelje u Briselu. Glavna tačka dvočasovnog TV šoua, u saradnji En-Bi-Sija i Bi-Bi-Sija, podrazumeva bend koji će nastupati preko kompjuterskih avatara. Ulveus je rekao da je bend digitalno skeniran i podmlađen da izgleda kao da je 1979. kada su bili na svojoj trećoj i poslednjoj turneji. Ti avatari će potom sledeće godine krenuti na svetsku turneju.



ABBA je osnovan u Stokholmu 1972. Činila su ga dva para: Ulveus i Agneta Feltskog i Beni Andreson i Ani-Frid Lingstad. Eksplodirali su na međunarodnoj sceni posle osvajanja Evrovizije 1973. pesmom "Waterloo".
Agneta i Ani su bili vokali, Bjorn i Beni su pisali pesme. Od sredine sedamdesetih do trenutka kada su se rastali, 1983. (oba para su se razvela) napravili su nezaboravne hitove poput "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Dancing Queen", "The Winner Takes It All", "Gimme Gimme Gimme"...




Uprkos raspadu benda njegova popularnost ne jenjava. Mjuzikl sačinjen od njihovih pesama, "Mamma Mia!", debitovao je 1999. na Vest Endu i još uvek igra i u Engleskoj i širom sveta (između ostalog i u Pozorištu na Terazijama). Do sada ga je videlo 60 miliona ljudi u 440 gradova.
Mjuzikl je 2008. adaptiran u film sa Meril Strip, Kolinom Firtom, Pirsom Brosnanom, Amandom Sajfred i Stelanom Skarsgardom i zaradio je širom sveta 615 miliona dolara, a nastavak, "Mama Mia: Here We Go Again" premijerno će biti prikazan u junu.

Ulveus i Andreson su kasnije napisli još dva mjuzikla, a onda se posvetili očuvanju svog nasleđa. Agneta i Ani su živele dosta povučeno, premda se Agneta vratila na scenu 2013. albumom "A".
Svih ovih godina grupi su nudili astronomske honorare za povratak – navodno su odbili milijardu dolara za jedan koncert 2000. Ulveus je 2014. objasnio za "Bilbord": "nikada nas više nećete videti na sceni... kao prvo, pare nam ne trebaju".





guardian/M.K.

Нема коментара:

Постави коментар