петак, 23. март 2018.

Balet uz Bitlse besplatno za Beograđane




Balet Hongkonga pokloniće Beogradu besplatan 15-minutni performans u Muzeju savremene umetnosti u petak 23. marta u 13h.

Prvobitni plan je bio da takozvani "pop ap" performansi budu izvedeni napolju, na Trgu slobode u Novom Sadu i Trgu republike u Beogradu, ali je on otkazan zbog loših vremenskih uslova.

U Muzeju savremene umetnosti tridesetoro igrača će upriličiti performans "A Day in Life" (Jedan dan života) na muziku "Bitlsa" i koreografiju Treja Mekintajera. Zapravo, reč je o 15-minutnom isečku originalnog dela od 40 minuta.

- Balet Hongkonga već dve godine učestvuje u performansima koji je se izvode na neuobičajenim prostorima, uglavnom na otvorenom, ali ćemo beogradski nastup prilagoditi muzejskom prostoru. Neke performanse najavljujemo u medijima, a neke ne – volimo da iznenadimo publiku. Cilj nam je da ukažemo ljudima na lepotu sveta u kojem žive, kao i da čak i one koji misle da ne vole balet "preobratimo" u ljubitelje igre – rekao je umetnički direktor Baleta Hongkonga Septim Vebr na konferenciji za štampu u Muzeju pošte.
- To prepoznavanje može biti na različite načine, bilo da umetnik liči na vas, da vas priča dirne na ličnom nivou, možda ste odrasli na muziku "Bitlsa" ili su je slušali vaši roditelji... Publici je onda lako da se poveže i razume, čak i ako ne zna ništa o igri. Tada čak i oni koji misle da je balet samo "Labudovo jezero", pačka, tijara i princ, čuju "Bitlse" i to im zazvuči poznato... Ta razmena energije omogućuje publici da vidi sebe u delu i da sutra možda ode da pogleda još neki komad – ocenio je Vebr.

Balet Hongkonga će u okviru 15. Beogradskog festivala igre u petak uveče (20) nastupiti u Sava centru. U sredu je nakon predstave u Novom Sadu ispraćen ovacijama.





 M.Kovačević ,FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Нема коментара:

Постави коментар