среда, 17. јануар 2018.

Dva nepoznata crteža Van Goga izložena u javnosti





Ljubitelji umetnosti imaju pred sobom pravu poslasticu, jer su dva zaboravljena dela holandskog majstora Vinsenta van Goga prvi put izložena u javnosti nakon što su čitav vek sakupljala prašinu.


Među delima je crtež Van Goga koji je do sada bio u privatnom posedu i nije izlagan u javnosti. Reč je o monohromnom "Brdu Monmartr sa kamenolomom" (De heuvel van Montmartre met steengroeve) nacrtanom 1886, kada je umetnik živeo između Antverpena i Pariza. Ovaj crtež, zajedno sa još jednim prikazom Monmartra, otkriven je juče na izložbi u Muzeju Singer Laren u centralnoj Holandiji.

- Ovakva otkrića su zaista izvanredna jer se ne dešavaju tako često – rekao je Teio Medendorp, viši istraživač u Muzeju Van Goga u Amsterdamu. On je istakao da su crteži prošli kroz detaljan proces verifikacije.

- Potvrdili smo da je reč o Van Gogu, ali smo bili zaintrigirani pitanjem nastanka – otkrio je Medendorp.

Umetnički detektivi su otkrili da je crtež pripadao Johani Van Gog-Bonger, supruzi Vinsentovog brata Tea, a 1917. je prodat privatnom licu.



- Verifikovali smo ga 2013. ali je izlaganje potrajalo jer nije bilo do nas već do vlasnika da odluči kada želi da prikaže delo. Morali smo nekoliko godina da držimo u tajnosti ovu informaciju – objasnio je Teio.

Taj crtež je dao im je priliku da autorizuju drugi, sličan, koji je odavno u vlasništu Muzeja Van Goga, nazvan "Brdo Monmartr" (De heuvel van Montmartre), ali do sada nije bio pripisan holandskom majstoru zbog nedovoljno referentnih podataka.

Umetnik je na oba crteža koristio identičan pribor, što "lepo ilustruje kako je Vinsent i dalje tragao za sopstvenim stilom tokom zime i proleća 1886".



- Oba crteža pokazuju jednu fazu u procesu učenja Van Goga. U Parizu je ponovo otkrio sebe ali ovde je i dalje sledio tradicionalnu umetničku putanju - naveo je Medendorp.

Vinsent Van Gog (1853-1890) je postao slikar tek u 30. godini a do smrti, u trideset osmoj, napravio je preko 2000 radova među kojima 860 slika u ulju.



guardian

Нема коментара:

Постави коментар