уторак, 5. децембар 2017.

Digitalna restauracija 10 kultnih filmova




Deset ostvarenja, srpskih filmskih klasika ,biće digitalno restaurirano i prikazano u narednih godinu dana u okviru projekta "Vip Kinoteka", najavili su na konferenciji za novinare direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i generalni direktor kompanije Vip mobile Dejan Turk.

Prvi film koji je restauriran u okviru projekta Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile je ostvarenje "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, snimljen 1980. u produkciji "Centra filma".

Turk je najavio da će Šijanov film biti prikazan 14. decembra u Kinoteci, a zatim i širom Srbije na besplatnim projekcijama.

Predstavnici Kinoteke i Vipa nisu danas želeli da otkriju ostale naslove, ali je Pantelić pomenuo da su u pitanju filmovi Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pozdravio je saradnju Kinoteke i kompanije Vip na očuvanju bogate i vredne filmske baštine, ocenivši to kao odličan primer korporativne društve odgovornosti. On je primetio da Kinoteka agilno, sa puno entuzijazma i poleta obavlja svoju misiju i pozvao i druge kompanije da slede primer Vipa i ulažu u kulturu.

Vukosavljević veruje da će svih 100 srpskih filmova koji su pre godinu dana dobili status kulturnog dobra od velikog značaja, među kojima je na prvom mestu "Ko to tamo peva", biti digitalizovano i prikazano novim generacijama.

Ministar je primetio da smo "tiho i brzo ušli u oblast digitalizacije" važne za očuvanje kulturnog nasledja i njegovu promociju najširoj publici i dodao da su za 2018. godinu obezbedili povećanje sredstava za digitalizaciju.

Turk je istakao da će projektom "Vip Kinoteka" sačuvati filmove uz koje su generacije odrastale i koje će gledati i "deca naše dece" i omogućiti i novim generacijama da uživaju u značajnim filmskim ostvarenjima uz vrhunski kvalitet slike i tona.

Pantelić je ocenio da projekat "Vip Kinoteka" predstavlja početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije i podsetio da je, kada je stupio na dužnost direktora Kinoteke, obećao da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet.

Projektom "Vip Kinoteka" obuhvaćeno je 10 filmova snimljenih od 1967. do 1993. godine.


Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар