понедељак, 28. август 2017.

Trokraki most Olje Ivanjicki koji je Beograd odbacio





Olju Ivanjicki znamo kao umetnicu, ali i svojevrsnu legendu Beograda. I ona je imala svoju viziju kako bi Beograd bio još lepši, ali - Oljin trokraki most ostao je samo na slici.

Povodom aktuelne izložbe "Zaostavština Olje Ivanjicki" u Istorijskom muzeju Srbije, Velimir Velja Pavlović se u tekstu za Blic, između ostalog, prisetio Oljine velike ideje o Beogradskom trokrakom mostu.

- Sa najvećom strašću govorila je o svom projektu za Beogradski trokraki most, koji je po njoj imao i svoje istorijsko mesto baš tu, pod njenom terasom, na Ušću, da premosti dve reke i bude Kapija za ulazak na Istok. CIP je uradio proračune i ocenio da je ideja izvanredna i lako ostvariva, ali iako je predočena gradskim vlastima, odlučeno je da se radi Most na Adi. Kažu Olja je čak uspela da pronađe i japansku firmu koja je nudila da most besplatno pravi ukoliko dobije povoljnije koncesije za gradnju na pustoj obali Beograda, između Ovče i Novog Beograda - piše Pavlović.





Kako ističe, Olja je bila osmislila i sve detalje koji bi most učinili još spektakularnijim.

- Zanimljiv detalj je u osnovi stuba mosta: četiri ćirilična slova S, ili četiri ocila, koja bi, kao simbol Srbije sa njenog grba, laserski zraci bacali daleko u vasionu i bili vidljivi poput svetionika na moru, iz aviona koji u velikom broju nadleću naš prostor, ili Kapiju Istoka. I zbog čega Oljina prelepa i praktična ideja o mostu još nije ostvarena, teško mi je da shvatim, ili rečeno jednom starom narodnom kolokvijalnom frazom "nisam pametan" - zaključuje Pavlovic

U međuvremenu, postala je aktuelna i ideja o neobičnom mostu u obliku slova "X", tako da je pitanje da li će se ikad Oljina zamisao ostvariti. Ali, moramo priznati, zvuči dobro...

Noizz.rs

Нема коментара:

Постави коментар