уторак, 29. август 2017.

Festival DEČIJE muzike ČAROLIJA 2017





Proteklih godina ovaj festival se održavao u saradnji i uz podršku Vlade Republike Srbije i nadležnih ministrastava, ministarstva kulture i ministarstva prosvete.

Ideja dečjeg muzičkog festivala „ Čarolija“ je da vrati kulturnom životu Srbije jednu dimenziju od presudnog značaja za razvoj društva.

Da obnovi instituciju dečjeg festivala na kome će se ponovo razvijati zaboravljena muzika za decu koja je nekada u srpskom društvu imala i te kako uticaja i značaja. Sva ta bogata tradicija srpskih stvaralaca za decu, stihovi Ljubivoja Ršumovića i Branka Ćopića, Jove Jovanovića Zmaja i Raše Popova i mnogih drugih koja je poslednjih godina tranzicije lagano bledela. Pažljivom selekcijom sadržaja i odabirom kompozicija želja projekta “Čarolija” je da kod dece probudi osećaj prijateljstva, druženja, društvene odgovornosti i brige o drugima, brige o životnoj sredini.

Da izbriše razlike statusnog, verskog, nacionalnog porekla i dozvoli deci da budu mali ljudi sa svešću o sebi i njihovim mogućnostim a koji će kasnije biti odgovorni članovi društva. Razvoj zdravog takmičarskog duha, muzikalnosti i rada. Dinamika Festivala “Čarolija” Festival nove dečije muzike Srbije “Čarolija” odvija se kroz nekoliko faza i u periodu od nekoliko meseci. Od momenta prvih audicija kada kreće naš Čarolijin karavan do velikog SUPERFINALA traje višemesečna zabava za mališane širom naše zemlje kroz audicije, polufinala i na kraju veliko superfinale u decembru kao i prethodnih godina biće upriličen veliki spektakl u Beogradu.

Odabir kompozicija

Kako bi se očuvao i pospešio razvoj dečije muzike u Srbiji ideja je da se na festivalu izvode autorske kompozicije naših trenutno najpriznatijih autora srpske pop i rok muzike. Pod umetničkim nadzorom kompozitora i tekstopisca Leontine Vukomanović, koja je umetnički direktor festivala, vrši se odabir kompozicija koje mališani izvode na festivalu. Afirmativni tekstovi koji apeluju na očuvanje životne sredine, koji govore o prijateljstvu, ljubavi, dečijoj igri, tekstovi koji promovišu pozitivan sistem vrednosti svakog društva. Pomenućemo samo neka imena naših istaknutih umetnika koja se rado odazovu i svojim pesmama daju doprinos festivalu a to su Aleksandra Radović, Ivana Peters(Negativ), Ana Stanić, Nena Leković, Aleksandra Milutinović, Vlado Georgiev, Zoran Kiki Lesendrić, Bora Čorba, Vladimir Graić, Saša Milošević Mare, Vojkan Borisavljević, Saša Božović, Rade Radivojević i drugi.

Audicije po gradovima

Audicije će se održavati širom Srbije, u planu je da se obiđe više gradova i opština. Iznenađenje za sve je da će ove godine Čarolija karavan posetiti decu i van granica Srbije u planu su po tri grada na teritorijama Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije, gde će neka nova talentovana deca imati priliku da ih naš počasni žiri čuje i da se druže sa nama.Pravo da učestvuju imaju sve predškolske ustanove i osnovne škole tj. deca uzrasta 3 do 14 godina.Na audicijama će se vršiti odabir mališana za učešće na polufinalnim i finalnom takmičenju festivala. Konkursne kompozicije za ovu godinu moći će da se preuzmu na našem sajtu. Mališani na taj način imaju priliku da odaberu jednu od kompozicija sa kojom će se predstaviti na audiciji.

Naš stručni žiri će odabrati decu koja će se dalje takmičiti. Polufinale U okviru polufinala deca koja prođu na audicijama će se takmičiti izvodeći po jednu od unapred odabranih kompozicija. Polufinale su takmičarskog karaktera a za najtalentovanije su predviđene i nagrade. Polufinale se održavaju u većim gradovima po unapred utvrđenom planu. Za svako polufinale osmišljen je program dešavanja i aktivnosti kako od animiranja publike tako i samih učesnika zvaničnog dela programa. Mališani izvode 20 propisanih kompozicija a nakon toga dok traje odlučivanje našeg stručnog žirija, sve prisutne zabavljaju gosti pevači, hor “Čarolija” i na kraju proglašavamo najtalentovanije.

Finale

Superfinale festivala “Čarolija” ove godine će se održati u Sava Centru. Na finalnom takmičenju učestvuju mališani koji su odabrani od strane autora kompozicija kao najprikladniji da iznesu njihova autorska dela na što kvalitetniji način. Ujedno je to prilika i za one mališane koji ne pobede na polufinalnom takmičenju, da dobiju priliku i učestvuju u finalu. Kako bi se motivisali autori i pospešilo stvaranje dečije muzike u srbiji festival “Čarolija” dodeljuje nagrade i autorima dečijih kompozicija. Prvu, drugu i treću nagradu festivala “Čarolija”, za najbolju novu dečiju pesmu, kao i nagrada za najbolji
tekst. U finalu će biti nagrađeni i mališani i to prvom, drugom i trećom nagradom festivala “Čarolija”, specijalnim diplomama i poklonima od sponzora festivala. Organizatori festivala neće imati nimalo lak zadatak da opravdaju očekivanja i standarde koje su sami postavili kada je u pitanju scensko-vizuelna organizacija festivala. Predviđena je bogata i raskošna scenografija kao i animacija mališana raznolikim kulturnim programom, nastupima učesnika, hora “Čarolija” , baletskih i dens grupa, gostujućih pevača

Cilj tima “Čarolija” je da festivalom dečije muzike “Čarolija” podstakne razvoj autorske muzike u Srbiji. A prevashodno deci pruži zdravo okruženje i priliku da odrastaju uz neke drugačije vrednosti od onih koje nameću kanali masovnog komuniciranja. Naša namera je da i kroz nove projekte saradnje i razmene dečijih horova i festivala u regionu i šire, pokrene razvoj međukulturne razmene i saradnje kroz promociju i razvoj evropskih vrednosti kod najmlađih članova društva.

Ove godine želimo da Festival dečije muzike Čarolija podignemo na jedan viši stepen, kako produkcijski tako i da omogućimo većem broju dece da aktivno učestvuju u zabavnim projektima, promotivnim aktivnostima i ostalim aktivnostima koje će im pružiti Čarolija.

Organizacioni Odbor Festivala

Нема коментара:

Постави коментар