уторак, 1. август 2017.

Preminuo proslavljeni glumac Sem Šepard





Proslavljeni glumac, dramski pisac i reditelj Sem Šepard preminuo je u svom domu u Kentakiju, u 73. godini.

Povučeni Šepard, koji je odrastao na jednom ranču u Kalifoniji, bio je čovek od malo reč ali je ipak napisao 44 drame kao i brojne knjige, memoare i kratke priče. Njegov komad iz 1979. "Buried Child" doneo mu je Pulicerovu nagradu za dramu.


Sem Šepard je bio jedan od najvažnijih i najuticajnijih ranih pisaca pozorišnog pokreta "Off Broadway", koji se u svojim komadima često bavio tamnom stranom života američke porodice. Smatran je jednim od najoriginalnijih glasova svoje generacije. Napisao je više od 40 drama.


Sa svojim zapadnjačkim akcentom i ćutljivom pojavom Šepard je bio nevoljna filmska zvezda. Glumio je u nekoliko desetina filmova a nominovan za Oskara za ulogu u drami iz 1983. "The Right Stuff".

Ostvario je više od 70 uloga na filmu i televiziji :  "Bejbi Bum", "Čelične magnolije", "Srce groma", "Pad crnog jastreba", "Dosije pelikan", "Slepi horizont", "Frensis", "Pariz, Teksas", "Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa"... su samo deo njegove filmske karijere

Bio je nominovan za Oskara za sporednu ulogu u filmu "Put u kosmos" (The Right Stuff.) iz 1983. godine.

Njegova poslednji uloga bila je u Netfliksovoj seriji "Bloodline", gde je tumačio ulogu Roberta Rejburna.
Za pozorištu ulogu u predstavi "A Number", u "Off Broadway" produkciji, pobrao je odlične kritike.


Predstavnik porodice Šepard je saopštio da su uzrok smrti glumca bile komplikacije u vezi sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom, tzv. Lu Gerigovim bolešću, od koje je bolovao. 

Нема коментара:

Постави коментар