четвртак, 27. октобар 2016.

Otvoreni poziv za učešće na kompilaciji - Dodirimi V.A.



Autorski dvojac Lezet i Razrook pozivaju razne izvođače da učestvuju na kompilaciji pod nazivom DODIRIMI.

Poziv je upućen svim stvaraocima na polju muzike/zvuka, grupama ili individuama, bez obrzira na žanr (popularne, klasične muzike ili eksperimentalnog zvuka) da načine svoj prilog uslovljeno jedino time da osnovni motiv, tema ili dominantni momenat bude zasnovan na četiri tona - C, C#, D# i E

Zašto?

Godine 1973., Bernštajn započinje prvo od svojih predavanja pod naslovom "Unanswered question", ono koje se tiče fonologije muzike, prateći ideju o zajedničkom/univerzalnom poreklu, monogenezi muzike, i to uz analogiju sa monogenezom jezika, i kao prvi primer, povod koji ga je naveo da se ovom idejom bavi, on navodi kako je zapazio neku vrstu matrice, zajedničkog činioca koji se nalazi u nekoliko klasičnih, modernih, pa i izvornih muzičkih komada. To je bio skup od četiri tona - C, C#, D# i E.

Objašnjenje ove pojave, kao i sam odgovor na pitanje whiter music? na koje se naslov predavanja i odnosi, izostaje, ali to i nije bila namera, priča je poslužila svrsi ponovnog postavljanja, restrukturiranja pitanja - zašto, čemu, otkud muzika?



Zašto? (drugi deo)

Dodirimi je projekat zamišljen kao vrsta pogleda unazad, povraćaj informacije, kao zbirka muzike/zvuka koja dolazi od onih stvaralaca koji rade sa određenom izvornosti, nekonvencionalno, koji bi, moguće i sami od sebe upotrebili ova četiri tona kao osnovu, a ovako, po pozivu i sa određenim opterećenjem koje nosi saznanje da se poigravaju sa nečim (nedokazano) univerzalnim, (verovatno) duboko ukorenjenim u smisao muzike, trebalo bi da načine komade koji nemaju nikakvih drugih uslovljavanja sem toga da se u njima koriste ta četiri tona. Od laičke muzičke spekulacije samom muzikom, do profesionalnog pristupa rešenju iako je povod (možda) bez pokrića za takvo nešto.

DODIRIMI - ime je dato prema notama solmizacije za četiri navedena tona.

Trake slati u waw formatu na: lezetlija@gmail.com

Rok za slanje je 15. novembar 2016.

Нема коментара:

Постави коментар