четвртак, 5. април 2018.

Pedeset godina Odiseje u svemiru i postavka u čast Kjubriku




San ljubitelja naučne fantastike uskoro će se ostvariti: ulazak u reprodukciju slavne spavaće sobe iz filma "2001. Odiseja u svemiru", izložene u Vašingtonu prigodom 50. godišnjice početka prikazivanja remek-dela Stenlija Kjubrika.

Posetioci slavnog Nacionalni muzej avijacije i astronautike u glavnom gradu SAD mogu prošetati tom prostorijom veličine 80 kvadratnih metara u kojoj na kraju filma doktor Dejvid Bouman stari pre ponovnog rođenja.

Nameštena identično, samo bez crnog monolita, reprodukcija impresionira napadnom svetlošću kakvu je Kjubrik preneo na film.

Posetioci će moći da "uživaju u prostoru oko izloženih predmeta", krevetu, stolcima, slikama i skulpturama, objašnjava Martin Kolins, kustos muzeja.

"Kjubriku je bilo važno da svetlost ne dolazi od projektora nego da je integrisana u samu scenu", dodaje on, objašnjavajući intenzitet koji nudi soba neoklasicističkog stila.

Instalacijom koja pruža iluziju realizma britanskog umetnika Sajmona Birča, muzej odaje počast Kjubrikovom delu, smatranom jednim od najvećih filmova u istoriji filma.

Pre "Ratova zvezda" ili "Blejd Ranera" američki reditelj uneo je revoluciju u naučnu fantastiku dugometražnim filmom čiji scenario uz Kjubrika potpisuje i britanski pisac Artur Klark.

Počevši s prikazivanjem u aprilu 1968. u SAD, "2001. Odiseja u svemiru" obeležila je svoje vreme filozofskim osvrtom na teme poput osvajanja svemira i razvoja ljudske vrste.

Izložba će biti otvorena od 8. aprila do 28. maja.


Izvor: HINA

Нема коментара:

Постави коментар