уторак, 27. март 2018.

Filmove i glumce koji su danas legendarni nekad su žešće pljuvali




IAKO je danas sasvim logično reći da su Blade Runner ili Fight Club odlični filmovi, to nije oduvek bio slučaj. Prvi je propao na blagajnama i skupio očajne kritike, a drugi je samo popljuvan.

No stvari se menjaju, a publika na kraju odlučuje što će se održati, a šta ne. Koliko god negativnih kritika napisali, vreme će na kraju presuditi i ono što je omraženo danas sutra možda postane klasik koji će obožavati generacije fanova.

Mnogo je takvih primera, a mi smo pronašli neke od najzanimljivijih.


                                                                     Čarobnjak iz Oza

Danas je to gotovo nemoguće zamisliti jer radi se o holivudskom klasiku i pesmi koju danas znate čak i ako nikada niste upalili TV, ali neke od prvih kritika bile su: "Preduga. Preteška. Nikako da krene. Niko ne želi videti Judy Garland kako peva. Izbacite tu pesmu."

Ovo su samo neke od izjava koje su glavešine MGM-a ispalile čuvši pesmu "Somewhere Over The Rainbow" koja ne samo da je osvojila Oscara nego se pretvorila u standard i jednu od najprepoznatljivijih filmskih pesama svih vremena.

No da ste pitali nekog od tih izvršnih producenata, pesma se nikada ne bi pojavila u filmu.




                                                                      Simpsoni


Iako nikog (osim njih samih) nije zapravo briga što misle bogobojazne/dušobrižničke grupr uplašenih roditelja, činjenica jeste da su imale te i dalje imaju određen uticaj u SAD-u. Taj uticaj je svojevremeno bio usmeren protiv tada nove animirane serije Simpsoni. Razlog? Bart je buntovnik koji se uprkos svom lošem ponašanju iz svega izvlači.

Danas vam se to možda čini suludo, ali u ovu besmislenu raspravu uključio se i tadašnji predsednik George Bush Sr. koji je na skupu republikanaca davne 1992. izjavio: "Nastavićemo pokušavati ojačati američku porodicu i učiniti ih više nalik na Waltone, a manje na Simpsone.''


                                                                           Psiho


Znate li bilo koga ko bi danas skupio hrabrost da popljuje Hitchcockov Psiho? Verojatno ne, osim ako se ne radi o nekoj budaletini s Facebooka. U vreme kad se pojavio, kritičari mu nisu bili naklonjeni.

"Staromodna melodrama", "mislim da je film refleksija najneugodnijeg uma, zlobnog, podmuklog, sadističkog malog uma", "još jasnije od najjadnijeg peep showa koji sam gledao", "Psiho je bolestan", "novi filmovi Alfreda Hitchcocka inače su pravi užitak, ali Psiho je izuzetak". Ovo su samo neke od izuzetno negativnih kritika šokiranih kritičara koji nisu prepoznali da su upravo pogledali bezvremenski klasik.


                                                                    Batman


Ako ste mislili da je iščuđavanje nad izborom glumaca koji će glumiti nekog superjunaka počelo dolaskom društvenih mreža, gadno se varate. Bez obzira na to radilo se o Benu Afflecku, Georgeu Clooneyju ili Heathu Ledgeru kao Jokeru, fanovi su uvek imali mišljenje o odluci studija. I to je mišljenje gotovo redovito bilo negativno.

Iako ga danas smatraju odličnim izborom za ulogu Batmana, Michael Keaton nije uvek uživao simpatije. Šta više, kada je krajem osamdesetih objavljeno da će upravo on biti novi Batman, Warner Bros. primio je preko 50 hiljada pisama pritužbi jer mnogi su smatrali da Keaton, tada poznat po ulogama u komedijama, jednostavno nije dovoljno zastrašujući za ovu ulogu.

Kritike i rezultati na blagajnama bioskopa pokazali su da fanovi nemaju pojma.



                                                                          Stvor


Film Johna Carpentera danas se smatra jednim od najboljih SF horora svih vremena. Istina, na momente deluje pomalo trashy, ali to mu nimalo ne odmaže jer vizualne nedostatke nadomešta odličnom atmosferom i specijalnim efektima koji su pokazali svu veštinu Stana Winstona i Roba Bottina.

No kad se pojavio (1982.), bio je izašao samo dve nedelje nakon Spielbergova E.T.-ja pa su ga kritičari iz nekog razloga odlučili pokopati. Gotovo jednoglasno.

Pokojni Roger Ebert dao mu je jednu od retkih pozitivnih kritika.




                                                                       Seinfeld


Jedna od najboljih serija svih vremena postala je toliki hit da su Jerry Seinfeld i Larry David zaradili toliko da verovatno nekoliko života ne moraju mrdnuti prstom.

No kad se serija pojavila, čelni ljudi NBC-ja nisu mislili da imaju hit. Smatrali su da imaju sranje od serije, a da nije bilo nekoliko vizionara koji su smatrali da se radi o nečem najoriginalnijem što su videli, verovatno bi propustili priliku i otpisali kultni sitcom.

Nakon što su pogledali pilot epizodu, smatrali su da je scenarij slab, baš kao i glumci, da publika nije posebno zainteresovana da pogleda sledeću epizodu.




                                                                 Zvezdane staze


Sama serija možda se i borila s gledanošću, ali ako ste pitali čelne ljude NBC-ja Zvjezdane staze imale su jedan daleko veći problem - dr. Spocka.

Doduše, nitko nije mislio da je Leonard Nimoy loš glumac nego su imali velikih problema s njegovim imidžom. Njegov su izgled nazivali sotonističkim i smatrali da izgleda kao utelovljenje djavola. Naravno, problem su bile obrve i šiljate uši.

Marketinški tim malo je popravio promotivne fotke kako bi ublažili izgled legendarnog Vulkanca.



                                                                         Isijavanje


Kubrickov kultni horor danas je više od običnog filma pa postoje i filmovi o Isijavanju, ali kad se pojavio, mnogi nisu bili oduševljeni. King, prema čijoj je knjizi nastao, nikada ga nije zaista prihvatio, a istog su mišljenja bili i kritičari.

Roger Ebert isprva ga je popljuvao, ali kasnije je promenio mišljenje, a Variety je pisao da je film u potpunosti uništio sve što je valjalo u knjizi. Uz sve to, popljuvali su i Shelley Duvall koja je glumila simpatičan i topao lik supruge i pretvorila ga u "polu-retardiranu histeričnu ženu". Duvall je nominovana za Zlatnu malinu, a za istu je nagradu nominovan i Kubrick kao najgori reditelj.

Vreme je pokazalo koliko nisu bili u pravu.


Izvor Index. hr


Нема коментара:

Постави коментар