понедељак, 12. јун 2017.

Dortjol festival - od 26.juna do 01.jula
Dortjol festival je novi festival mešovitog muzičkog žanra u kome će umetnici svetskog glasa iz osam zemalja zajedno sa umetnicima iz Srbije ukrstiti žanrove džeza, etno i klasične muzike

Festival se održava od 26. juna do 1. jula i na njemu će nastupiti 27 muzičara koji dolaze iz Portugalije, Novog Zelanda, Gruzije, Grčke, Nemačke, Italije, Španije i Srbije.

Tokom sedam dana festivala muzičari raznorodnih žanrova iz Srbije i sveta će imati priliku da kroz seminare i druženja razmene svoja iskustva i ukrste svoje muzike različitih stilova iz različitih podneblja. Takođe, građani Beograda će moći da se priključe ovoj muzičkoj i kulturnoj razmeni kroz radionice i masterklasove.

Tokom tri poslednja dana festivala, svake večeri će biti po dva i tri koncerta, koji će se održati u Dorćolskom narodnom pozorištu, Džez klubu „Mihailo Miša Blam“ i Kulturnom centru Grad.
Prve koncertne večeri pod nazivom Miris muzike, 29. juna u Džez klubu „Mihailo Miša Blam“, nastupiće u 20:30 č Timios Acakas grčki majstor uda, orijentalnog žičanog instrumenta, a od 10:00 č biće izvedena premijera Kabarea ljubavi, muzičko-scenskog performansa koji izvode naši ugledni umetnici – pijanistkinjaIva Jovanović, glumica Tamara Aleksić i operski pevači Branislava Podrumac iVladimir Andrić.

Druga koncertna noć, 30. jun u Džez klubu „Mihailo Miša Blam“, je u znaku Ljubavne pesme u kojoj će se čuti tradicionalna muzika Gruzije i Srbije. U 20:30 č nastupiće najpre gruzijska grupa Ansambl Lale, a potom od 21:30 č vokalni sastav Dragana Tomić i prijatelji. Veče se nastavlja koncertom grupe Agios Lavrentios Brass Band, u 11:00 č u Dorćolskom narodnom pozorištu, gde će se čuti svirka na saksofonima, miks balkanske muzike, afrobita i njuorleanškog džeza.

Treće večeri, 1. jula u Kulturnom centru Grad, u 10:00 č premijerno u Srbiji i ovom delu Evrope nastupiće svetska fado umetnica Lula Pena, zajedno sa saksofonistom Hejdenom Čisholmom.

Veče će se nastaviti svirkom benda Belgrade Berlin Dub Connection, koji će sočnim gruvom sačinjenog ukrštanjem žanrova od afrobita do regea zatvoriti festival nakon nedelju dana džemovanja na raskrsnici kultura i civilizacija.

Umetnički direktor festivala je Hejden Čisholm saksofonista, kompozitor i multiinstrumentalista svetskog glasa. Čisholm je višestruko nagrađivani muzički izvođač i stvaralac porekom iz Novog Zelanda, koji trenutno živi u Beogradu. Iako u svom stvaralaštvu dotiče razne žanrove muzike, u svetu je najviše prepoznatljiv po džezu, improvizacijama i savremenoj klasičnoj muzici.

Festival organizuju Fondacija Abarid i Balkanska akademija za muziku u saradnji sa Gete institutom iz Beograda, uz podršku Jahting kluba „Kej“ i Supermarket koncept stora.

espreso.rs