петак, 17. јул 2020.

Press konferencija direktora Nišville jazz festivala - Konačana odluka o Nišvillu – 1. avgusta !



Nišville jazz festival je objavio kompletan glavni program kao i sve prateće programe planirane za ovogodišnjeg izdanje koje bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta.  prateće  kompletan aktuelan program. Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj ispred Nišville Jazz Muzeja, direktor festivala Ivan Blagojević je naglasio da će konačna odluka o formatu i terminu održavanja Nišville jazz festivala biti doneta 1. avgusta, a zavisiće od stanja epidemiološke situacije i preporuka kriznog štaba.

-Da li će festival, odnosno, glavni muzički program, biti održan u predviđenom terminu  od 13. do 16. avgusta – sa tada dozvoljenim brojem posetilaca , ili online – bez posetilaca , zavisiće najviše od  odluka pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na Nišvilu. Ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu uklinute do 1. avgusta , Nišville će biti održan između 10. i 13. septembra – verujemo, tada u boljim okolnostima, rekao je direktor Nišvilla.

Ivan Blagojeviće je zamolio članove republičkog kriznog štaba, kao i svih gradskih kriznih štabova da se suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije.

– Pre svega mislim, naglasio je Blagojević, na pozorišne, filmske i muzičke festivale  čiji su organizatori sposobni da sprovedu mere sociajlne distance mnogo bolje nego što je  to moguće u lokalnom gradskom prevozu, šoping molovima ili kafanama i klubovima.

Direktor Nišvila je takođe zamolio krizne štabove  da na nekoj od narednih sednica jasno razdvoje dozvoljeni broj  okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

-Nelogično je  da ograničenje za otvorene prostore bude takođe 10 ljudi ako trenutno samo na korzoima vodećih srpskih banja imamo po nekoliko hiljada posetilaca. Mora se povesti računa, naglasio je Blagojević, o opstanku i efzistenciji slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene  jer su ti segmenti u daleko nepovoljnijem položaju od kolega zapošljenih u javnim kulturnim institucijama. Za početak je važno da im se ne uskraćuje pravo  na rad i umetničko izražavanje  – makar pred malobrojnijom publikom nego što je to uobičajeno.  Epidemija se smatra neposrednom ratnom opasnošću, a tada važi crvena linija koju je još početkom Drugog svetskog rata  postavio   Vinston Čerčil – zaštititi kulturu jednog naroda  po svaku cenu. Za početak – ne prelivati budžet za Ministarstvo kulture  u vojno, ili bilo koje drugo ministarstvo, zaključio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Na press konferenciji su umetnička direktorka „Nišville džez teatra“ i urednik „Nišville movie summit-a“  Maja Mitić i Branislav Miltojević predstavili pozorišni i filmski program – planiran za ovogodišnji Nišville festival.

Нема коментара:

Постави коментар