недеља, 21. јун 2020.

Lik Normana Bejtsa u filmu "Psiho" inspirisan je stvarnim serijskim ubicom



Ljubitelji Hičkokovog horora ’’Psiho’’ smatraju klasikom žanra, a popularnost mu ne jenjava već 60 godina.

U bioskope je stigao 16. juna 1960. Z za prvo prikazivanje na Menhetnu ljudi su u dugačkom redu čekali da uđu.

Scena ubistva pod tušem trajala je 45 sekundi, a BBC-jev novinar Stiven Rob proglasio ju je "verovatno najslavnijom scenom u istoriji

Šokantnim prikazom nasilja i seksualne eksplicitnosti, ''Psiho'' je pomerio granice cenzure i postao najveći hit Hičkokove karijere.



Film je iznedrio i Normana Bejtsa, jednog od najpoznatijih zlikovaca u filmskoj istoriji, a njegov je lik bio inspirisan stvarnim serijskim ubicom - Edom Ginom.

Gin je, baš kao i Norman, krao leševe i bio opsednut svojom pokojnom majkom. Ginova majka je nakon smrti njegovog brata (za koju se veruje da je Ed bio odgovoran, no nikad se nije dokazalo) ostala paralizovana, a Gin je posvetio život brizi za nju. Nakon što je umrla, navodno je zapečatio sve sobe u kući koje je ona koristila, ostavivši samo sobicu u kojoj je spavao i kuhinju.

Veruje se da ga je smrt majke oterala u ludilo te da je nakon toga podlegao svojim psihotičnim i nekrofilskim sklonostima. Priznao je ubistvo dve žene, a krao je i leševe s lokalnog groblja. Nakon hapšenja u njegovoj su kući pronađeni brojni predmeti izrađeni od ljudskih ostataka.

Priznao je da je pokušavao da napravi odelo od ženske kože kako bi se mogao pretvoriti u svoju majku.

Gin je na suđenju proglašen krivim, ali neuračunljivim, te je ostatak života proveo u psihijatrijskoj ustanovi.


IZVOR: INDEX.HR

Нема коментара:

Постави коментар