понедељак, 22. јун 2020.

JEDAN JE OD NAJVEĆIH GITARISTA NA PLANETI, ali malo ljudi zna da je istovremeno i SVETSKI PRIZNAT NAUČNIK!



Nije tako redak slučaj da vrhunski muzičar bude i vrhunski naučnik, čak i u Srbiji ima dosta takvih slučajeva (matematičar Mihailo Petrović Mika Alas bio je ujedno violinista i kompozitor, na primer). Ali da je pored toga i zapanjujući dvojnik Isaka Njutna, to je već nešto što izaziva nevericu.

Brajan Mej je studirao fiziku i matematiku na Imperijalnom koledžu Londona, gde je stekao titulu BSc (Hons) - diplomiranog naučnika i ARCS iz fizike sa počašću Gornje druge klase (Upper Second-Class Honours). Od 1970 do 1974, studirao je za doktorat nauka (PhD) na Imperijalnom koledžu, baveći se reflektujućim svetlom od međuplanetarne prašine i ubrzanjem prašine u Sunčevom sistemu. Kada je grupa Queen počela da postiže međunarodni uspeh 1974, Mej je napustio doktorske studije, ali je svejedno objavio dva naučna rada kao koautor, koji su bili zasnovani na njegovom istraživačkom radu u opservatoriji Teide u Tenerifeu.


U oktobru 2006, Mej se ponovo prijavio na doktorske studijena Imperijalnom koledžu i predao je svoju tezu u avgustu 2007, godinu dana ranije nego što je bilo procenjeno da će uspeti da završi svoj rad. U međuvremenu od njegovog prethodnog poklušaja sticanja doktorata, sateleit IRAS u vlasništvu agencije NASA otkrio je zodijačku prašinu, pa je Mejev rad sada bio preusmeren ka proučavanju tog novog otkrića - "Pregled radijalnih ubrzanja u oblaku Zodijačke prašine". Pošto je ovo tokom 33 godina od pronalaska Zodijačke prašine bilo jedno od retkih istraživanja koja su se bavili tom temom, nakon novog perioda rada u Teide opservatoriji pod mentorstvom poznatih astrofizičara, Mej je doktorirao na Imperijalnom koledžu 14. maja 2008.

Iste godine postao je dopisni istraživač u okviru Imperialnog koledža. Postao je i koautor knjiga "Kompletna istorija svemira" i "Kosmički turista". Mnogi su primetili i Mejevu zapanjujuću fizičku sličnost sa Isakom Njutnom, pogotovu u starijim godinama.

Mej je i savetnik liverpulskog Univerziteta Džon Mur. Godine 2015 tokom proletanja letilice NASA "Novi horizont" pored Plutona, Brajan Mej je predstavljen na konferenciji za štampu kao saradnik naučnog tima.


Izvor: Espreso.rs

Нема коментара:

Постави коментар