субота, 16. мај 2020.

“Kjubrik o Kjubriku”(2020): Novi dokumentarac o životu i delu filmske legende



Nakon “Kjubrikovih kutija”, “Filmskog radnika” i “Sobe 237”, izašao je dokumentarac u formi razgovora sa slavnim sineastom.  “Kubrick by Kubrick” osmišljen je kao 72-minutni intervju koji vodi francuski filmski kritičar Mišel Simen.

Simen je još ‘68 napisao kritiku jednog Kjubrikovog filma i od tad se režiser i kritičar dopisuju. Notoran po odbijanju intervjua, Kjubrik je dozvoljavao jednom kritičaru da dobije skrining i napiše članak, ali sve preko toga nije dolazilo u obzir. Francuski kritičar je ‘82 objavio knjigu svojih razgovora sa Kjubrikom, a onda je  Gregori Monro,  napravio “Kubrick by Kubrick“.

Režiser dokumentarca koristi snimke sa setova, ličnu arhivu, kao i intervjue sa glumcima Malkomom Mekdauelom  i R. L. Ermijem. Tu su i utisci Šeli Duval o njegovim beskonačnim tejkovima, redak snimak njegove žene Kristijan , kao i propratni odlomci iz  filmova.

Možete čuti ekslkluzivne opise setova, knjiga snimanja, ali i trenutke gde tumači sopstvene filmove – nešto što je zaista retko.

Saznajemo da je Kjubrik voleo improvizaciju, iako je  kontrol frik. Šeli Duval ipak nije išla na terapiju nakon “Isijavanja” , a njegova misteriozna, hladna persona dodatno je mistifikovana kad govori o zaluđenosti mračnim likovima: “Bolje je vladati u paklu, nego služiti u raju”, kroz osmijeh kaže Kjubrik.

Koliko god se pisalo i snimalo o njemu, Kjubrik ostaje misterija. Kroz dokumentarce se možemo približiti njegovom metodu rada i navikama, ali jedan pogled na dela otkriva stravičan talenat i viziju, čijem se poreklu ne možemo približiti, prenosi Bosonoga.com



Нема коментара:

Постави коментар