уторак, 14. април 2020.

Tišina u gradu muzike



Ova godina je u svetu muzike trebalo da bude posvećena 250. godišnjici rodjenja  Ludviga Van Betovena, ali je zbog korona virusa Beč hram muzike kako ga nazivaju, potpuno je utihnuo.

Nijedna nota ne odzvanja jednom od svetskih prestonica muzike a ceo taj sektor ekonomije je zabrinut za svoju budućnost, konstatuje AFP.

"Bečka nacionalna Opera u normalnim vremenima liči na mravinjak u kome je 1.000 ljudi aktivno. Kuća je tiha ovih dana i to je emocionalno veoma iscrpljujuće" kaže direktor Opere Dominik Mejer (Meyer), i sam vidno uzbudjen.

U normalnim vremenima u Beču se svira, peva i sluša muzika kao što se udiše vazduh. Festivali se redjaju jedan za drugim u gradu koji uvek pruža mogućnosti da se uživa u umetničkoj muzici.

Ali za velike muzičke kuće Beča sezona je brutalno prekinuta pre mesec dana kada su sve sale zatvorene u okviru borbe protiv kovid-19.

"Kulturna ponuda Beča je u normalnim uslovima, uporediva sa onom koju predlažu svetske metropole od pet milona stanovnika iako grad ima 1,8 miliona. To  privlači tri četvrtine od osam miliona posetilaca godišnje", ističe direktor gradske turističke organizacije Norbert Ketner (Kettner).

Tri opere, dve koncertne sale... ovi hramovi muzike svako veče privuku 10.000 slušalaca. Da bi se dobio godišnji abonman za koncerte Bečke Filharmonije potrebno je čekati 14 godina.

Za grad bezbrižnih valcera muzičke dinastije Štraus zaustavljanje ove "mašine kulture" sluti finansijsku katastrofu bez presedana još od 1945.

"Bečka Opera redovno prihoduje dnevno 131.000 evra. Ona je i vitalni deo ekonomskih pluća grada jer puni šest-sedam hotela kao i restorane u blizini", ukazuje direktor Opere.

Prve žrtve zamiranja muzičkog života su umetnici, kojih je grad prepun. "Trebalo je da pevam Arabela u maju, da gostujem u Torontu, Istanbulu , Parizu.." kaže za AFP tenor Mišel Šade dok se bariton Florijan Beš (Boesch) žali da mu je otkazano 30 koncerata sa delima Šuberta.

"Organizatori se pozivaju na ugovornu klauzulu o višoj sili. Ne dobijamo nikakvu oštetu", kaže umetnik.

Agent-menadžer operskih pevača i dirigenata Loran Delaž kaže da ugovori u najvećem broju slučajeva ne predvidjaju obeštećenja. Odlaganje izvodjenja opere je, praktično, nemoguće Opere su programirane godinama unapred. Dekor i kostimi sada ničemu ne koriste.

"Kada projekat padne u vodu, čitav jedan mikrosistem se urušava" kaže operski režiser Bendžamin Prens. "Tehničari, majstori svetla, pevači... su uložili šest meseci svog života u probe i sada su "zakucani" u svojim kućama bez dinara budući da su, prema pravilima, plaćeni tek na veče premijere", kaže on.

Pošto za ovu vrstu aktivnosti nema sistema naknade za nezaposlene austrijska vlada je  odlučila da svaki umetnik dobije 1.000 ili 2.000 evra mesečno u narednih 16 nedelja.

Iako je Austrija predvidela progresivno ublažavanje mera karantina, ne može se predvideti kada će kulturne manifestacije ponovo otpočeti jer svako veće okupljanje može ponovo da pokrene epidemiju.

"Počinjem da verujem da predstava neće biti pre septembra. Kultura je u  DNK svakog čoveka ne možemo se nje lišiti" kaže Ketner a pevač Florijan Beš dodaje da "i bez predstava nastavljamo da pevamo. Nikad nije bilo više muzike na mrežama. Ništa nas ne može ućutkati".

Beta

Нема коментара:

Постави коментар