субота, 1. фебруар 2020.

Počelo snimanje dokumentarnog filma "Bekim Fehmiju"



Dugogodišnji novinar i publicista iz Prizrena  Fahri Musliu najavio je da će dugometražni dokumentarni film o Bekimu Fehmiju biti premijerno prikazan 15. juna ove godine, na godišnjicu smrti slavnog  glumca, i to istovremeno u Prizrenu, Tirani i Beogradu, a kasnije i u ostalim gradovima regiona.

Musliu, koji je scenarista filma je, za agenciju Beta, potvrdio da je krajem januara 2020. zvanično počelo snimanje dokumentarnog filma "Bekim Fehmiju"  posvećenog  liku i delu najvećeg albanskog filmskog glumca u prošlom veku, koji je stekao svetsku slavu.

Film će se, osim u Beogradu, snimati u Zagrebu, Sarajevu, Prištini, Prizrenu, Tirani, Skadru, Skoplju, Rimu, Kanu i Njujorku, i biće realizovan  na tri jezika albanskom,  srpskom i engleskom.

Kako je istakao Musliu, "projekat je komplikovan jer nema ni jedne žive televizijske izjave glumca," a sam dokumentarni film nema svoju naraciju već o Bekimu govore članovi porodice, reditelji, glumci, kolege, prijatelji, školski drugovi, filmski kritičari.

Medju njima su, kako je naveo, Puriša Djordjević, Goran Marković, Olivera Katarina, Milan Vlajčić, Miljenko Jergović, Branislav Lečić, kao i supruga Branka Petrić, sin Uliks, brat Arsin kao i druge ličnosti sa Kosova, iz Albanije, Hrvatske i Bosne.

Musliu je rekao da je dogovoren i razgovor sa Klaudijom Kardinale i još dvojicom  italijanskih glumaca kao i sa filmskim zvezdama Irenom Papas, Kendis Bergen i drugima.

Reditelj filma je Valmir Tertini, producent Jaklid Gaće iz kuće Sinemanija iz Tirane, a  kamermani Endi Vodža i Afrim Pepoši, istakao je Musliu i dodao da je snimanje počelo nakon dugih priprema uz dobru volju i odlučnost članova ekipe, ali bez dovoljno finansijskih sredstava.

Rekao je da je, za sada, ovaj projekt podržao centar nacionalne kinematografije Albanije, dok ga nije podržao Centar kinematografije Kosova, i dodao da se nada da će film  naići  na razumevanje kulturnih institucija na Kosovu,  u Srbiji i regionu.

Bekim Fehmiju je rodjen u Sarajevu, 1. juna 1936. godine.  Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.

U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda 1960-ih i 1970-ih godina, proslavio se u crno talasnom filmu "Skupljači perja" koji je dobio Gran pri na Kanskom festivalu, ali je glumio i u drugim delovima Evrope, naročito u Italiji.

Prvi je glumac iz istočnog bloka koji je probio "gvozdenu zavesu" i snimao za zapadne produkcije nakon uspeha filma Skupljači perja.

Samoinicijativno je prestao da se bavi glumom 1987. godine, kako je rekao, "u znak protesta zbog antialbanske propagande".

Dana 15. juna 2010. godine izvršio je samoubistvo u svom stanu u Beogradu.



Izvor Beta

Нема коментара:

Постави коментар