понедељак, 10. фебруар 2020.

Oskari za film "Parasite", Rene Zelveger i Hoakina FeniksaOskar za najbolji film dodeljen je južnokorejskom filmu "Parasite", za koji je Oskara dobio i njegov reditelj Bong Džun Ho, dok je Hoakin Finiks nagrađen za najbolju mušku, a Rene Zelveger za najbolju žensku glavnu ulogu.

"Parasite" je prvi film u istoriji koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljeg filma.


U središtu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskog društva kroz dve povezane porodice. Članovi siromašne četvoročlane porodice spletkarenjem se uvlače u imućnu porodicu te predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalifikovani pojedinci, infiltriraju u domaćinstvo i zapliću u neočekivane incidente.


Ekipa filma "Parasite" zahvalila je članovima Akademije što su doneli ovakvu istorijsku odluku te svima koji su radili na filmu i svojoj domaćoj filmskoj publici, bez koje, kako su rekli, ne bi bili tu.


"Sve vreme ste nas podržavali i niste se ustručavali da nam dajete snagu i mišljenje i zbog toga nastavljamo dalje. Hvala vam još jednom", poručili su.

"Parasite" je osvojio ukupno četiri Oskara - za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenario, tri Oskara dobio je film "1917" - za fotografiju, vizuelne efekte i montažu zvuka, dok su "Once Upon a Time... in Hollywood" i "Le Mans '66" osvojili po dve nagrade."Nisam očekivao da ću pobediti. Najradije bih nabavio motornu testeru, isekao ovog Oskara na pet delova i podelio ga s vama", istakao je Bong Džun Ho zahvaljujući na nagradi za najboljeg reditelja.

Obraćajući se konkurentima za nagradu rekao je da je u školi proučavao filmove Martina Skorsezea te dodao da je Kventin Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih.

 "On je ovde. Kventine, volim te!", rekao je.

Bong Džun Ho je rođen 1969. u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima "Okja" (2017), "Snowpiercer" (2013) i "Sećanja na ubistvo" (2003).

Uloga u filmu "Joker" donela je prvog Oskara Hoakinu Finiksu, koji je tako postao drugi glumac u istoriji koji je za ulogu Džokera dobio Akademijinu nagradu. Pre njega posmrtno je dodeljena Hitu Ledžeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. za film "Vitez tame".


Zahvaljujući na nagradi istakao je kako mu je gluma podarila izvanredan život i da misli kako ovakve prilike treba da se koriste kako bi se upozorilo na nevolje s kojima se svet suočava, poput rodne nejednakosti, rasizma, homofobije i iskorišćavanja prirode.

 Rene Zelveger Oskara je osvojila za ulogu glumice Džudi Garland u filmu "Judy".

 "Ova godina u kojoj sam slavila Džudi Garland bila je podsetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsećamo se ko smo", rekla je Zelveger.

Podsetila je da Džudi Garland nikada nije osvojila ovu prestižnu nagradu te da ovu nagradu smatra produžetkom njene ostavštine.

Zelveger je već 2004. osvojila nagradu za sporednu glumicu za film "Cold mountain", a uz to ima još dve nominacije.

Izvor: Hina

Нема коментара:

Постави коментар