среда, 30. октобар 2019.

Počeo KRAF premijerom "Poljubac Ele Ficdžerald"



Festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma (KRAF) otvoren je u Kragujevcu premijerom dokumentarnog filma o istoriji kragujevačkog i jugoslovenskog džeza "Poljubac Ele Ficdžerald" autora Vladimira Paunovića.

Manifestacija ove godine ima tri celine: Akademski, Politički i Muzički KRAF, a prve večeri prikazan je i dokumentarni film Miodraga Miljkovića "Filmski susreti - prvih 50 godina" o najstarijem festivalu igranog filma u Srbiji.

Dodeljeno je i priznanje za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji "Tori Janković", a ovogodišnji laureat je Srdjan Savić, filmski kritičar i publicista iz Niša, dugogodišnji direktor "Filmskih susreta".

Akademski KRAF se nastavlja sutra masterklasom profesora beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti Milana Todorovića i prikazivanjem filmova iz produkcije FDU.

U sredu, 30. oktobra biće prikazani filmovi gostujuće produkcije FDU, "Provalnik ljubavnik", "Škrge", "Analiza" i "Sjene".

U okviru Muzičkog KRAF-a u četvrtak, 31. oktobra u Domu omladine biće predstavljena knjiga "Život s idi(j)otima", basiste kultnog pulskog benda KUD Idijoti Nenada Marjanovića dr Frica.

Publika će premijerno videti i filmove Nenada Marjanovića u vidu projekcije serijala "4x24" sa filmovima "MIK 2002 (Mito i korupcija)", "Kralj u leru", "Rijetke istarske životinje" i "Sport ponedeljkom".

U delu programa Političkog KRAF-a u petak, 1. novembra u Domu omladine biće prikazan film "Živi zid", koji govori o sudbinama radnika najveće fabrike automobila na Balkanu, kragujevačke "Zastave" tokom i posle NATO bombardovanja.

Predviđena je i premijera filma "Scream for Me Sarajevo" Tarika Hodžića, o koncertu frontmena grupe Ajron Mejden (Iron Maiden) Brusa Dikinsona u ratnom Sarajevu.

U okviru programa "KRAF Kinoteka", svakog utorka u novembru biće prikazivani najbolji antiratni filmovi iz arhive festivala, prenosi Beta. Pokrovitelji festivala su Grad Kragujevac i Ministarstvo kulture.

Нема коментара:

Постави коментар