среда, 23. октобар 2019.

Instant Karma objavila novi singl i spot "Svemirske Boje"



Zrenjaninska Instant Karma objavila je "Svemirske Boje", prvi singl sa novog albuma "Buda sa krova"


video produkcija: Ivan Nikita Dujin
snimatelji: Jovan Mošorinac & Vanja Tomić
muzička produkcija:Ivan Nikita Dujin, Branislav Kokora , Lazar Babić
mix: Lazar Babić
snimak i edit: Branislav Kokora
mastering: Ivan Nikita Dujin
snimano u studiju: Plejs za Probe/Zrenjanin/oktobar 2019

A Instant Karma su:
Aleksandar Janković-vokal
Saša Koso-gitara
Branislav Kokora-gitara
Uroš Stanković-bass gitara
Nebojša Durmanović-bubanj


Osnovana sredinom 80-tih kao srednjoškolski bend, krajem 80-tih postala je rock n roll atrakcija u lokalnim okvirima. 1987g izlazi singl “dim nad gradom/amerika” a 1988g ep “Totalni mrak”
da bi posle  albuma “deset godina pre” iz decembra 1990g dobila status paklenog live rhythm n blues benda.
Tako je i nastao jedan od najboljih live albuma srpskog rock n rolla “Kako ubiti oktopoda? iz 1994g
Već početkom 1995 Instant Karma dobija ekskluzivan ugovor sa izdavačkom kućom “Komuna” uz podršku Pece Popovića i Ivana Ivačkovića i tako nastaje album “Dan za danom”
Karma menja zvuk, eksperimentiše sa country rhythm n blues-om i pop muzikom i snima jednu od svojih najboljih pesama “Ona dolazi” tu je i saradnja sa Magičnim Ćirom u pesmi “Dzabuki boy”
1996g izlazi singl “Sunce i ljubav” koji postaje najveći hit Instant Karme kao i pesma “Ne možeš mi ništa” napisana u saradnji sa Zoranom Kostićem Canetom iz Partibrejkersa,
Krajem 1996g izlazi kompilacija “Roll over(godine oktopoda 1987-1996)
Instant Karma nastupa na koncertu godine.
Band daje svoj doprinos u borbi protiv tadašnjeg režima i snima dve pesme za kompilaciju “Nas slušaju svi, mi ne slušamo nikoga”-Radio Indexa
1997g grupa ulazi u studio sa novim producentom Ljubomirom Stančićem.
Izlaze singlovi “Čudni dani” a malo kasnije “Zvezda”
bend menja zvuk i počinje da eksperimentiše, tako se u decembru 1997g pojavljuje album “Blum!” koji dobija izuzetne kritike. Sa albuma je skinuto pet singlova.
1998g u band dolaze Bojan Rajačič i Braniislav Mazalica zajedno sa Sašom Koso i Aleksandrom Jankovićem to daje novu dimenziju u zvuku Instant Karme
1999 bend kreće sa probama i pravljenjem novih pesama ali marta 1999g počinje NATO agresija. Za vreme bombardovanja nastaje ep-3 x 3(war sessions) koji je bukvalno snimljen za vreme vazdušnih udara. Žestok i pun besa ep dobija odlične kritike i pohvale. Na njemu su i tri potpuno nove studijske pesme.
2000g Karma ulazi u studio “Drum” i sa producentom Ljubomirom Stančićem počinje snimanje novog albuma pod nazivom “Metaforfoza”
sniman skoro pet meseci “Metamorfoza” predstavlja novu Karmu,novi zvuk i novu priču.
singlovi “super prevara” i “kojot” pojavljuju se tokom 2000 godine. Te godine u oktobru pada i Miloševićev režim.
Januara 2001g izlazi Metamorfoza i odma biva proglašen za najbolji album Instant Karme. nešto kasnije se pojavljuje video klip “Bog” u režiji Zorana Kesića.
2002g Karma provodi u redovnom koncentriranju po Srbiji i Bosni da bi krajem godine ušla u studio i počela snimanje novog albuma ovog puta za pgp/rts.
februara 2003g izlazi album i singl “Guru”
pesma “Guru” postaje najveći hit Instant Karme.....sledi “Nebo,zemlja,voda i raj”” i “Super um”
2004g pojavljuje se video singl “Vrtim se u krug” jedna od najboljih pesama iz Karminog kataloga.
Ali te 2004g počinju i problemi sa zakonom i prva hapšenja članova benda, verovatno nijedna grupa nije toliko privođena kao Instant Karma.
2005g grupa počinje pripreme za snimanje i onda dolazi do tragedije, bubnjar Branislav Mazalica umire 14 marta u centru grada od srčanog udara. Frontmen benda Aleksandar Janković raspušta Instant Karmu. Jednostavno Branče je bio duša benda i njegov odlazak bio je kraj jedne priče.
Posle skoro dve godine pauze Instant Karma dobija poziv za veliki comeback na Exitu 2007g i vraća se u novoj postavi. Na veliko iznenađenje svih bio je to jedan od najboljih nastupa benda.
2008g Karma ulazi u studio i pod producenskom palicom Srđana Muca snima novi album “Sve je u redu samo krvarim” u izdanju pgp-rts-a bio je to povratak rock n roll korenima i politički obojen album..naravno u levo.
Album izlazi januara 2009g i dobija dobre kritike a pesma “Ne mogu da postignem” postaje veliki hit.
2009g izlaze singlovi “Heroj radničke klase” i “Jači nego pre” i bend nastupa po Srbiji ali problemi su ostali.
2010g izlazi poslednji video singl “Zvona Slobode” i grupa se raspušta jer Instant Karmi je svakako trebao duži odmor, posle više od 20 godina paklenog rock n rolla.
2014g pojavljuje se novi video singl “Prijatelj” psihodeliični eksperiment koji je izazvao totalnu zabunu kod ljubitelja muzike Instant Karme, no neki kritičari su bili oduševljeni kao i jedan deo publike. pesma je snimljena decembra 1985g a remix 2014g i posle skoro 30 godina zvučala je sveže i drugačije. bio je to pun pogodak.
2015g Instant Karma ulazi u studio “Plejs za probe” i snima dve nove pesme da bi par meseci kasnije izbacila video singl  “Pre možda dan ili dva” koji postaje hit i dokaz da bend nije izgubio na vitalnost i da je njihova priča daleko od kraja.
2016g izlazi album “Prljava Super Prevara”(Blues sessions) sastavljen sa session proba od 1999-2015g.  Album je prava slika Instant Karme...paklenog psihodeličnog rhythm n blues benda koji uživo zvući moćno i žestoko, bez uvijanja i šminkanja. Naravno sve to ne bi bilo bitno da pesme nisu dobre ali jesu! i traju kao i Karma.
Tako priča se nastavlja o malom-velikom bendu iz Zrenjanina koji zna svoju Karmu...






Нема коментара:

Постави коментар