понедељак, 30. септембар 2019.

Urbana legenda o "pesmi samoubica"


Možda ste čuli za "pesmu samoubica", možda ste je čak i preslušali u izvođenju Bili Holidej, a da niste ni znali za mračnu priču koja je prati.
Mađarski pijanista i kompozitor Režo Šereš je 1933. godine komponovao "Sumornu nedelju", koja je danas poznata i kao "pesma samoubica".

Izvorni tekst pod nazivom "Svet se završava" govorio je o očaju uzrokovanim ratom, a završavao se mirnom molitvom o ljudskim gresima. Pesnik Laslo Javor potom je napisao novi tekst na Šerešovu kompoziciju koji je potisnuo onaj stari i započeo jednu od najjezivijih priča u istoriji muzike.

U Javorovom tekstu glavni junak, skrhan smrću svoje ljubavi bez koje nema snage da živi, odlučuje da izvrši samoubistvo. Pesma je prvi put objavljena u Mađarskoj 1935. godine i od prvog trenutka izazivala je ogromne kontroverze.

Odmah po objavi za pesmu su počela da se vezuje mračna urbana legenda da su stotine osoba u Mađarskoj izvršile samoubistvo kada su je prvi put čule.

Mraku koji prati ovu pesmu doprinela je i sudbina samog kompozitora Režo Šereša.


U januaru 1968. godine, tačno 35 godina od kako je napisao pesmu, Šereš je izvršio samubistvo. Iako je preživeo prvobitni pokušaj samoubistva, kada je skočio kroz prozor, te tom prilikom dospeo u bolnicu - on je ležeći na bolničkom krevetu sam sebe zadavio žicom.

Međutim, zbog svoje nesvakidašnje melodije i kvaliteta, pesma se brzo iz Mađarske proširila na ceo svet. Već 1936. pesma je prevedena i objavljena na engleskom jeziku, a priče o samoubistvima povezane s ovom kompozicijom počele su da se prepričavaju i širom engleskog govornog područja.

Godine 1941. slavna američka džez pevačica Bili Holidej snimila je svoju verziju pesme, a njen tekst je prilično odudarao od orginalnog.


Ipak, iako znatno ublažena i s daleko vedrijim tonom, BBC je zabranio emitovanje i verzije Bili Holidej, kako se u jeku Drugog svetskog rata ne bi oslabio moral britanskog stanovništva.

Verovatno najmračniju verziju ove pesme ikad izvela je čuvena grčka umetnica Diamanda Galas.




B92.net

Нема коментара:

Постави коментар