петак, 27. септембар 2019.

Niška izložba slika Save Šumanovića iz poslednje decenije njegovog života i rada



Svi koji bi voleli da pogledaju izložbu o poslednjoj deceniji života i rada Save Šumanovića, moći će to da učine u Oficirskom domu u Nišu, u ponedeljak 30. septembra sa početkom od 20 sati. Izložba će biti sačinjena izborom 27 slika nastalih u periodu od 1932. do1942. godine koji je sačinila autor izložbe Vesna Burojević, direktor Galerije u Šidu.

Izložba je plod saradnje Galerije slika “Sava Šumanović” iz Šida i Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Najveći broj njegovih dela čuva se u Galeriji slika “Sava Šumanović” u Šidu koja je nastala 1952. godine, zahvaljujući poklonu umetnikove majke Perside koja je 417 dela i porodičnu kuću Šumanovića ustupila gradu. Izložba u Nišu sadržaće izbor slika Save Šumanovića različitih žanrova - kažu organizatori, prenose Južne vesti.


Sava Šumanović pripada najužem krugu naših istaknutih umetnika prve polovine 20. veka. Rođen je u Vinkovcima, Gimnaziju je završio u Zemunu, a umetničko obrazovanje započeo je u Višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu, gde je realizovao prvu samostalnu izložbu 1918. godine.

Neka od njegovih poznatih dela su “Kupačića”, “Doručak na travi”, “Pijani brod”, “Luksemburški park”, “Most na Seni”, “Pijani brod” i mnoga druga. Stvarao je po ciklusima, a ističu se dominantne teme: pejzaži Šida i okoline i ženski aktovi.

Predhodno je niška likovna publika imala priliku da vidi Šumanovićeva dela još 1972. i 1988. godine.

Нема коментара:

Постави коментар