четвртак, 23. мај 2019.

IV Festival humanistike, kulture i umetnosti – Pazi šta čitaš



Četvrti festival knjige, fesK – PAZI ŠTA ČITAŠ – humanistika, kultura, umetnost, održaće se od 23. do 25. maja 2019. godine u Kombank dvorani (Dečanka 14). Cilj Festivala je da okupi, vrednuje i stavi na uvid festivalskoj publici izdavačku produkciju Srbije u 2018. godini. Osobenost ovog festivala, koji organizuje izdavačka kuća HERAedu, jeste u tome što su na njemu pored profesionalnih izdavačkih kuća ravnopravno uključeni i muzeji, biblioteke, arhivi, instituti, fakulteti i udruženja.

FesK, koji je za četiri godine postojanja održan tri puta u Beogradu i jednom u Kotoru, jedinstvena je prilika da se o knjizi kao kulturološkom fenomenu i edukativnom sredstvu progovori iz ugla stvaralaca, izdavača i čitalaca nekomecijalnih dela.

Primarni cilj Festivala jeste da ukaže na edukativni značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi Srbije, kao i da se izdavači podstaknu na multidisciplinarni pristup sopstvenoj produkciji u oblasti kulture, društvenih i humanističkih nauka.

Trodnevna manifestacija počinje 23. maja u 12:00 svečanim otvaranjem i dodelom nagrada, a više od 25 predviđenih programa realizovaće se u tri tematske celine:

1) JEDINSTVO SUPROTNOSTI

2) DIZAJNIRANJE KULTURE

3) TRADICIJA – PRO FUTURO

Prva dva dana radno vreme manifestacije je od 10.00 do 21.00, a poslednjeg od 10.00 do 17.00.


Odmah nakon svečanog otvaranja odlukom stručnog žirija, čiji je predsednik i ove godine prof. dr Aleksandar Jerkov, biće nagrađene knjige u tri kategorije:

- knjiga koja ima važan naučni doprinos;

- knjiga koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i

- vredno reprint izdanje koje ima obeležje neprolazne vrednosti


Na Festivalu će učestvovati više od 50 izdavača (izdavačkih kuća i institucija koje se bave izdavanjem knjiga), a knjige koje će biti izložene i prodavane sa velikim popustom svrstane su u 10 oblasti: istorija, kulturna baština, nauka o književnosti, ekonomija, filozofija, sociologija, turizam, ekologija, obrazovanje, umetnost.

To su samo neki od razloga da dođete na četvrti fesK – PAZI ŠTA ČITAŠ – (23–25. maj, Kombank dvorana), jer ovaj inovativni multimedijalni događaj, na kojem ćete moći da vidite i značajne dokumentarne filmove, izložbu i performans, zadovoljstvo je za sva čula!


Ulaz za sve posetioce je slobodan!

Нема коментара:

Постави коментар