петак, 19. април 2019.

Otvorena izložba posvećena Istočnoj Africi



U Muzeju afričke umetnosti u Beogradu sinoć je otvorena izložba „Poetika svakodnevice: instagramiranje života u Istočnoj Africi“.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio je na otvaranju izložbe da ona na poseban način prikazuje svakodnevicu Afrike i izrazio nadu da će srušiti stereotipe o ovom kontinentu, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

„Izložba je moderna i na poseban način prikazuje svakodnevicu Afrike, a u to se uveravamo na ovako specifičan način. Ona pokazuje kako Afrika izgleda danas i ruši stereotipe o tom kontinentu, a sigurno je i to da mi u Srbiji znamo šta stereotipi znače. Nadam se da ćemo ovom izložbom prikazati drugačiju Afriku“, istakao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Afrika je kontinent koji se razvija i upravo u ovom muzeju može se uveriti u to koliko je to veliko bogatstvo istorije i kulture.

„Ponosni smo na to što imamo ovakav muzej, koji je jedinstven u ovom delu Evrope“, naveo je Mladenović.

On je podsetio da se u srpskoj prestonici od 16. do 19. aprila obeležavaju Dani Beograda, koji predstavljaju objedinjavanje dva važna datuma iz istorije prestonice Srbije.

„Dane Beograda obeležavamo velikim brojem manifestacija, izložbi, predstava, različitih kulturnih motiva koji su izuzetno važni za istoriju našeg grada i ponosni smo što možemo da prikažemo različite epohe u istoriji Beograda“, zaključio je Mladenović.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić rekla je da su na izložbi prikazani radovi pet fotografa mlađe generacije koji žive i rade u zemljama istočne Afrike, u Ugandi, Keniji i Tanzaniji.

Na izložbi su prikazane Instagram fotografije koje oslikavaju svakodnevni život Afrikanaca. Postavka obuhvata radove Edvarda Ešvalua, Ester Rut Mbabazi, Samira Sačua, Neme Džodi Ngelime i Sare Vaisve.

Nema Džodi - Manka i Tedi #Dada #1


Ester Mbabazi - Porodični oltari


Samir Saču - List


Sara Vaisva - Happiness-Sreća, Najrobi, Kenija





Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар