четвртак, 18. април 2019.

Objavljena biografija Leonarda da Vinčija, a svoj primerak možete nabaviti i u Srbiji



Kapitalno delo – „Leonardo da Vinči“ iz pera najvećeg pisca biografija Voltera Ajzaksona, nekadašnjeg direktors Aspen instituta , predsednika CNN i glavnogi urednik lista“ Tajm“,a u prevodu Gorana Skrobonje predstavljeno je danas u kafeu knjižare „Delfi“ u izdanju Lagune koja je za ovaj izdavački poduhvat dobila pomoć od Adiko banke.

Kako je prenela predstavnica za medije Tanja VUčković , Ajzakson je lično obišao sva mesta u kojima je ziveo i radio Leonardo a da mu je kao glavni izvor informacija poslužila Leonardove beležnice (većina se čuva u Vindzoru), kojima je Ajzakson imao pristup. „Na osnovu hiljada stranica iz ovih neverovatnih beležnica i na osnovu novih otkrića o njegovom životu i radu, Volter Ajzakson nam razotkriva velikog umetnika i naučnika povezujući Leonardovu umetnost i nauku“, rekla je ona.

Goran Skrobonja koji je preveo i prethodno u Laguni objavljene Ajzaksonove biografije Ajnštajna i Stiva Džobsa je preneo neke od ocena kriticara da je reč o “ moćnoj priči jednog uzbudljivog uma i života( Njujorker),da je to „najpotpunija, najpreciznija slika jednog genija“ a Azakson je poput renesansnog čoveka koga pokreće neiscrpna želja za otkrivanjem (Tajms of London)
Kako je objasnio direktor „Lagune“ Dejan Papić on je proteke dve decenije objavio 4000 naslova bez ičije pomoći, ali kada se suočio sa originalim izdanjem da Vinčijeve biografije u kome su reprodukovane sve njegove slike, skice, projekti za razne sprave, oružje i utvrđenja shvatio je da će to biti izuzetno skupa knjiga. Da bi izašao u susret čitaocima koji će svakako želeti da poseduju ovaj pravi izdavacki biser zatražio je pomoć Adiko banke sa kojom je već sarađivao i ona je prihvatila da pomogne da se knjiga štampa kao sto je u originalu i da njena cena umesto oko 4000 dinara košta upola manje.
Direktor Upravnog odbora Adiko banke Vojislav Lazarević je potvrdio da su imali razumevanja za poduhvat Lagune jer da Vinči, čiju 500.godišnjicu smrti svet obeležava ove godine je živeo u Firenci u vreme kada se u tom gradu razvilo bankarstvo i kojom su vladali bankari- porodica Mediči.

„Leonardo,nastavio je Lazarević, „bio je pokretač inovacija, a Adiko banka je uvek takođe spremna da podrži ljude koji donose nove,korisne ideje“.


Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар