четвртак, 18. април 2019.

Izložba i promocija monografije Dragan Pešić – fotografije



Sutra, 19. aprila, u Kontakt galeriji SKC-a, održaće se izložba i promocija monografije „Fotografije“, Dragana Pešića.

O radovima i knjizi govoriće Miroslav Karić, istoričar umetnosti, Đorđe Odanović, profesor fotografije i Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa SKC.

Otvorenost i potencijali medija u analitičkom i kritičkom propitivanju jezika i prirode same umetnosti i u tom kontekstu novo razumevanje fotografije  koja traži aktivnog/angažovanog posmatrača u dekodiranju njenih sadržaja/poruka Pešić je brzo usvojio kao pravac svojih interesovanja u umetnosti. Konceptualna istraživanja slike prisutna su već u nekim ranim pojedinačnim radovima a naročito u potonjim serijama kao što su „Levitacije“ i „Crtanje pomoću svetlosti“ koje su definisale tematske i problemske fokuse i uspostavile već prepoznatljiv pristup  u pažljivom izboru motiva, analiziranju i režimima njihovih snimanja pre konačnog transponovanja u fotografsku sliku. Opštim nazivom „Levitacije“ Pešić označava niz eksperimenata gde fotografisanim prizorom dominira mekani/tekstilni predmet koji autor baca u vazduh i zatim beleži  kratkom ekspozicijom u slobodnom padu što za krajni rezultat/efekat ima lebdeći/levitirajući objekat najčešće kontrastiran nekom prirodnom ambijentu. Izdvajajući predmete iz uobičajenih konteksta ili situacija u kojima bismo ih prepoznavali, određujući im specifičnim kretanjem uzleta i pada apstraktni oblik, Pešić registrovanjem njihovih događanja u trenutku, inače, neuhvatljivim za ljudsko oko, nastoji da sliku pojavnog/predmetnog sveta okarakteriše zapravo našim doživljavanjem istog odnosno u procesima stalnih uodonošavanja čulno opažajnog sa psihološko emotivnim stanjima. U daljoj razradi ove ideje autor radi na grupi fotografija u kojima ponavlja sličan postupak sa bacanjem predmeta s tim što ovaj put uvodi ogledalo kao važan gradivni i konceptualni element u kreiranju finalnog snimka.
Miroslav Karić,  „U slavu fotografije“, izvod iz teksta

Dragan Pešić je rođen u Kraljevu (1947 - 2006). Završio je Mašinski fakulet u Beogradu. Učio je fotografiju u ateljeu oca Borisava, a docnije nastavio samostalno kao član Foto kluba „Elektromašinac” u Beogradu. Zvanje majstora fotografije Foto-saveza Jugoslavije je dobio 1985. Bio je član Sekcije umetnika fotografije ULUPDS-a, i Sekcije proširenih medija ULUS-a. Održao je preko 50 samostalnih izložbi (u Beogradu više puta, Novom Sadu, Zagrebu, Kragujevcu, Mariboru, Nišu, Čačku, Vranju, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Kraljevu, Trsteniku). Izlagao je na preko sto grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Austrija, Italija, Španija, SAD, Brazil) i dobio preko pedeset značajnih nagrada i priznanja (1979 - Otkupna nagrada za polaroid fotografiju na Bijenalu eksperimentalne fotografije „Koštabona 79", Piran, Slovenija, 1980 - Grand pri „Zlatno oko", Novi Sad, 1982 - Otkupna nagrada za fotografiju „Beograd - inspiracija umetnika", 1984 - Otkup fotografije na XVII Majskoj izložbi ULUPUDS-a, 1995 - Godišnja nagrada ULUPUDS-a za izložbu fotografija u Galeriji grafičkog kolektiva, Beograd). Više puta uvrštavan u selekcije savremene srpske i jugoslovenske fotografije moderne orijentacije. O njegovom stvaralaštvu pisali su mnogobrojni likovni kritičari i istoričari umetnosti: Milena Marjanović, Lidija Merenik, Dušan Đokić, Aleksander Bassin, Aleksandar Bogojević. Kao profesor fotografije delovao od 1997. godine  i predavao crno-belu fotografiju na Akademiji umetnosti u Beogradu. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama (Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Akademija umetnosti u Beogradu).

Нема коментара:

Постави коментар