среда, 20. март 2019.

Zakoračite u slike Vinsenta van Goga na novoj izložbi u Parizu



Atelje svetlosti je novi prostor za kulturu u Parizu koji je na radost svih ljubitelja umetnosti organizovao vrlo originalnu izložbu remek-dela Vinsenta van Goga. Za razliku od tipičnih muzejskih izložbi gde vas čekaju slike okačene na zid uz kraći ili duži tekst o njihovoj genezi, u ovom slučaju ćete ući u svojevrsnu umetničku instalaciju koja se sastoji od velikih površina na kojima su projektovane slike starog holandskog majstora.

To znači da ćete praktično moći da zakoračite u njih budući da su i na samom podu prikazani detalji Vinsent van Gogovih najčuvenijih slika. Ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava u Ateljeu svetlosti. Slična izložba je organizovana prošle godine, s tim da su tada u fokusu bila dela Gustava Klimta.


 U najavi za izložbu piše da je njen cilj da zaisteresovanim posetiocima otkrije „nov, emotivan i dinamičan pristup umetnosti“. Među izloženim delima se, između ostalih, nalaze Zvezdana noć, serija slika irisa (perunika), kao i nekoliko čuvenih autoportreta.


Kako bi udahnuo novi život u ova dela, autor izložbe Đanfranko Januci je prostor Ateljea svetlosti opremio sa čak 140 laserskih video projektora koji su programirani da prikazuju različite detalje Vinsent van Gogovih slika. On je takođe izabrao različite kompozicije za različite delove izložbe kako bi posetiocima još više obogatio iskustvo uživanja u umetnosti. Muzika se može čudi sa čak 50 zvučnika u Ateljeu svetlosti.


Deo izložbe je posvećen japanskoj umetnosti budući da su Vinsent van Gog i ostali slikari impresionizma i postimpresionizma bili veliki poštovaoci Hokusaija, Hirošigea i drugih umetnika iz Zemlje izlazećeg sunca.


Izložba u Ateljeu svetlosti je otvorena do 31. decembra pa ako se nađete u Parizu ove godine, ne propustite da je posetite. Ovako nešto originalno se ipak ne organizuje svaki dan, prenosi City magazine


Нема коментара:

Постави коментар