среда, 27. фебруар 2019.

Smederevo domaćin Svetskog prvenstva u srednjevekovnim borbama



Srbija će od 2. do 5. maja biti domaćin Svetskog prvenstva u nacionalnim istorijskim srednjevekovnim borbama, koje se već 10 godina odrava širom Evrope i okuplja učesnike iz 36 država, najavili su organizatori manifestacije na konferenciji za novinare koja se održala u okviru Sajma turizma

Srednjovekovno zdanje, Smederevska tvrđava, odabrana je za mesto na kome će se održati ovaj svetski spektakl i koja će tokom četiri dana manifestacije ugostiti veliki broj učesnika, iz celog sveta, i posetilaca.

Pored borbi u tvrđavi će se odvijati bogati prateći programi: srednjevekovni sajam na kome će posetioci imati priliku da vide i kupe suvenire, dečiji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu, muzički nastupi, itd.

Na konferenciji za novinare obratili su se Edouard Eme, predsednik Međunarodne asocijacije istorijskih srednjevekovnih borbi, Goran Jovčić, direktor Tvrđave Smederevo, Vladimir Blagojević, direktor „Just Out“ festivala.

„Nakon uspešno održanih prvenstava širom Evrope, uvideli smo da je Srbija, koja ima bogatu istorijsku tradiciju, pravi domaćin za ovogodišnje prvenstvo, zato sa zadovoljstvom najavljujem nastavak viteške borbe u kojoj će se okupiti na stotine HMB boraca nakon čega sam siguran da će ova manifestacija dobiti veliki broj srpskih obožavalaca“ kazao je je Eme.

Goran Jovčić je izrazio zadovoljstvo jer je baš Smederevska tvrđava dobila priliku da bude domaćin ovako velike međunarodne manifestacije. „Ovakva manifestacija je izuzetno bitna za razvoj turizma u Srbiji, a pre svega u Smederevu. Očekujemo veliki broj učesnika iz celog sveta“ kazao je Jovčić.

Vladimir Blagojević je istakao da se na našim prostorima poštuje tradicija i viteštvo.“To smo dokazali uspešnom organizacijom viteškog turnira u Manasiji.“Siguran sam da će naše iskustvo doprineti da ovu međunarodnu manifestaciju podignemo na još viši nivo“, rekao je Vladimir Blagojević,

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjevekovnim borbama „Bitka nacija“ predstavlja međunarodni događaj koji je prvi put održan 2010. godine u tvrđavi Hotin u Ukrajini, a nakon toga i u Poljskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji, Italiji i Češkoj Republici.

Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар