среда, 20. фебруар 2019.

Posle više decenija: FEST se vraća na mesto svog nastanka



U petak počinje 47. FEST. Publika će imati priliku da premijerno pogleda više od 120 filmskih ostvarenja.

Međutim, ono što organizatori ističu kao najznačajniju stvar nije rekordan broj filmova koji će biti prikazan, već činjenica da će se festival posle više decenija vratiti na mesto svog osnivanja - nekada Dom sindikata, sada Kombank dvoranu.

O tome šta od bogatog festivalskog sadržaja ne sme propustiti na ovogodišnjem FEST-u, kao i ko su favoriti za "Beogradskog pobednika" u emisiji Jutro govorila je organizatorka festivala Jelena Vasić.

"Na festvalu će biti ukupno 125 premijera, a ukupan broj projekcija filmova koji će se prikazivati biće ukupno 500. Sa svim reprizama", kaže Vasićeva.

Ona ističe da će se, pored povratka FEST-a "u svoje mesto rođenja", odnosno u Kombank dvoranu, u kojoj će veliki deo festivalskog programa biti prikazan, filmovi prikazivati u velikom broju beogradskih dvorana.

Domaći film "Šavovi", koji je na nedavno završenom festivalu u Berlinu proglašen za najbolji evropski film, jedan je od filmova koji će biti prikazani u okviru programske celine "Srpski film".

Festival godinama gaji tradiciju prikazivanja filmova koji čine presek onoga što je najbolje i najznačajnije u aktuelnoj filmskoj produkciji. Tu su filmovi kojima se predviđa dug bioskopski život, kao i oni koji su bili ili će biti učesnici uglednih filmskih festivala.

Kada su filmovi koje svakako ne bi trebalo propustiti u pitanju, Jelena Vasić kaže da se to ponajviše odnosi na filmove koje publika neće imati prilike da kasnije da vidi u bioskopima.

Ovogodišnji 47. FEST svečano će, u petak uveče, otvoriti film "Miljenica", reditelja Jorgosa Lantimosa, nominovan za 10 Oskara, koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji.

B92.net

Нема коментара:

Постави коментар