понедељак, 26. новембар 2018.

Preminuo je italijanski reditelj Bernardo Bertoluči



Slavni italijanski reditelj Bernardo Bertoluči umro je u 78. godini od raka, javljaju italijanski mediji.

Beroluči je poslednje godine života proveo u kolicima, posle neuspele operacije diskus hernije 2003. godine.

Režirao je, između ostalih, filmove "Poslednji tango u Parizu", "Poslednji kineski car", "Čaj u Sahari", "Mali Buda"...

Bernardo Bertolucci, Oscar-Winning Director of ‘The Last Emperor,’ Dies
Oscar-winning director Bernardo Bertolucci, who made such films as "The Last Emperor," "The Conformist" and "Last Tango in Paris," has died.

Bertoluči je bio jedna od ključnih figura italijanskog filma od šezdesetih godina, a za razliku od kolega poput Federika Felinija i Mikelanđela Antonionija uspeo je da se probije u Holivudu.

"Poslednji kineski car" je dobio devet Oskara, uključujući za najbolji film i najbolju režiju. Dotad neviđeno, ekipa je dobila dozvolu da snima u pekinškom Zabranjenom gradu.

Filmsku karijeru je počeo 1961, kao asistent na debitantskom filmu Pjer-Paola Pazolinija. Prvi sopstveni film je režirao godinu dana kasnije.

Sarađivao je i na scenariju za klasik Serđa Leonea "Bilo jednom na Divljem zapadu".

Među drugim poznatim filmovima su mu "Pre revolucije", "Konformista", "Sanjari" i "Ukradena lepota", a poslednji film koji je završio je "Ja i ti".

Bernardo Bertoluči rođen je u italijanskom gradu Parmi. Bio je drugi sin Atilija Bertolučija, koji je bio pesnik, cenjeni istoričar umetnosti i filmski kritičar.

S obzirom da je odrastao u takvom okruženju, Bertoluči je počeo da piše u 15. godini, a ubrzo je dobio nekoliko prestižnih literarnih nagrada za svoju prvu knjigu.

Bertoluči se skoro celog života zalagao za radikalno levičarske ideje.


n1info

Нема коментара:

Постави коментар