среда, 15. август 2018.

Na današnji dan, 1969. godine, započeo je Woodstock Music Festival



Na današnji dan, 1969. godine, započeo je Woodstock Music Festival na poljoprivrednom zemljištu u naselju White Lake, na severu države New York, u mestu Bethel.

Promoteri John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfield i Michael Lang izvorno su zamislili festival kao način za prikupljanje sredstava za izgradnju studija za snimanje u blizini grada Woodstock u New Yorku. Dugogodišnja kolonija umetnika već je bila baza za Boba Dylana i druge poznate muzičare.
Uprkos relativnom neiskustvu, mladi promoteri uspeli su dogovoriti nastupe s tadašnjim najpoznatijim umetnicima, uključujući tako Jefferson Airplane, The Who, Grateful Dead, Sly i Family Stone, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival i još mnogih drugih...





Nakon što su Woodstock i obližnji grad Wallkill odbili dati dopuštenje za održavanje festivala, farmer Max Yasgur spasio je sve u poslednjem trenutku. Naime, dao je promoterima pristup na svojih 600 jutara zemlje u Bethelu, 80-ak kilometara udaljenom od Woodstocka.

Procene o učestvovanju povećane su s 50 000 na oko 200 000, ali kad su u petak, 15. avgusta otvorena vrata festivala, više od 400 000 ljudi guralo se kako bi ušlo na farmu. Oni bez ulaznica, prošli su kroz rupe u ogradi, a organizatori su na kraju bili prisiljeni napraviti događaj besplatno. Haotično okupljanje pola miliona mladih hipija pretvorilo se u Tri dana mira i muzike. Bilo je iznenađujuće malo incidenata nasilja na očito pretrpanom imanju, a brojni muzičari izvodili su pesme i izražavali svoje protivljenje ratu u Vijetnamu.

Među brojnim velikim trenucima na Woodstock Music Festivalu, karijeru su započeli tada novi muzičari poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young.
Poslednji je na binu izišao Jimi Hendrix. Bio je to četvrti dan slavlja, 18. avgust u 8 i 30 ujutro. Dva sata kasnije nadahnuto je odsvirao američku himnu pred poslednjih 40 000 najizdržljivijih.



Iako je Woodstock ostavio svoje promotere na rubu bankrota, njihovo vlasništvo na film i pravo snimanja nadoknadilo je gubitke nakon objavljivanja hit dokumentarnog filma Woodstock godine 1970. Kasniji muzički festivali inspirisani ovim, nisu imali jednaki uspeh, a festival i danas za mnoge predstavlja primer američke mlade kontrakulture 1960. u svom naboljem izdanju.

Neka poznata imena odbila su učestovati na Festivalu. Među njima su Bob Dylan, Led Zeppelin i Frank Zappa.




Нема коментара:

Постави коментар