петак, 20. јул 2018.

Amira Medunjanin uz "Oj Meglica" slavi 15 godina karijere




Sarajevska umetnica Amira Medunjanin ove godine ima mnogo razloga za slavlje. Obeležava 15 godina uspešne muzičke karijere, dok će krajem jula sam jubilej proslaviti objavljivanjem studijskog albuma “Ascending” koji predstavlja retrospektivu celokupnog muzičkog opusa i postavlja nove smernice za budućnost.

S nadolazećeg izdanja sada predstavlja pesmu “Oj Meglica” za koju je zanimljivo naglasiti da je na međimurskom dijalektu. U pitanju je saradnja s Vladimirom Kočišem koji je pesmu napisao upravo za Amiru.




“Iskreno, nisam željela objavljivati suhoparnu kompilaciju pjesama s prethodnih albuma. Ne uklapa se u priču o nama samima. Iako se radi o rekapitulaciji mog dosadašnjeg glazbenog života, pored već objavljenih pjesama koje su snimljene u novim aranžmanima, na albumu se nalazi nekoliko pjesama koje sam izvodila na koncertima, a nikada nisam imala priliku snimiti, i par novih kompozicija koje su našle mjesto u ovom konceptu.” – ovim riječima Amira opisuje “Ascending”.


Nekoliko dana nakon izlaska albuma, Amiru čeka još jedan veliki događaj kojim će obeležiti 15 godina u muzici – veliki koncert nazvan “Amira Medunjanin and TrondheimSolistene” koji će se održati 3. avgusta u pulskoj Areni gde Amira nastupa premijerno.

U proteklom periodu, objavila je pet studijskih albuma i održala na stotine koncerata širom sveta. Amirino muzičko putovanje je posve neobično – napustila je siguran posao, kako bi se u potpunosti posvetila promovisanju tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine i regije, a njena opredeljenost i istrajnost uticala je na mnoge mlade muzicare koji su sledili njen primer.


Muzika. hr

Нема коментара:

Постави коментар